Hírek

II. ALIPH donorkonferencia - Párizs, 2022. január 31.

A francia EU elnökség keretében került sor Párizsban a II. ALIPH (Alliance internationale pour la protection du patrimoine dans les zones en conflit) donorkonferenciára január 31-én. Az ALIPH francia vezetésű nemzetközi konzorcium, célja a háborús övezetekben leromobolt kulturális örökségvédelem tárgyát képező műemlékek, gyűjtemények helyreállítása és ezáltal a helyben élő közösségek életkörülményeinek javítása, helyben maradásuk elősegítése.
Tovább

Külügyek Tanácsa - Brüsszel, 2022. január 24.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte Magyarországot a Külügyek Tanácsa 2022. január 24-ei, brüsszeli ülésén. A Tanács következtetéseket fogadott el az európai biztonsági helyzetről, és eszmecserét folytatott a témáról Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel, aki telekonferencián keresztül csatlakozott.
Tovább

Általános Ügyek Tanácsa, 2022. január 25., Brüsszel

A magyar V4 elnökség keretében V4 koordinációs egyeztetésre került sor az Általános Ügyek Tanácsa 2022. január 25 -i ülése előtt. A V4 koordinációs egyeztetésen és az Általános Ügyek Tanácsán Magyarországot Varga Judit miniszter asszony és Ökrös Oszkár államtitkár úr képviselte. A Tanácsot Clément Beaune, EU ügyekért felelős francia államtitkár elnökölte, a Bizottságot pedig Dubravka Šuica és Maroš Šefčovič alelnökök képviselték.
Tovább

Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Brüsszel, 2022. január 18.)

Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter képviselte Magyarországot az idei év első ECOFIN ülésén, melyre január 18-án került sor. Az ülés két fő témája a globális minimum adómérték biztosításáról szóló tanácsi irányelv, illetve a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz végrehajtása voltak.
Tovább

A francia elnökségi program, állatjóléti kérdések, a fenntartható karbon ciklusok, agrárkereskedelmi kérdések és az agrárpiac helyzete is napirenden voltak a Mezőgazdasági és Halászati Tanács januári ülésén

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 17-i brüsszeli ülésén a francia elnökség bemutatta munkaprogramját. Az agrárminiszterek eszmecserét folytattak a decemberben lezajlott állatjóléti konferenciáról, a fenntartható karbon ciklusokról szóló bizottsági közleményről, agrárkereskedelmi kérdésekről, az agrárpiac helyzetéről, ezen belül a sertéságazatban tapasztalt elhúzódó válságról.
Tovább