13 Nov

Az uniós tagállamok gazdasági és politikai helyzete jelentősen eltér, ezért nemzeti szinten lehet a legjobban meghatározni azt, hogy milyen gazdasági reformokra és intézkedésekre van szükség, ezért fontos, hogy az egyes országok mozgásterét és döntési kompetenciáját növeljük e téren, és ne az Európai Bizottságét - mondta Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Brüsszelben az MTI-nek.

A Pénzügyminisztérium államtitkára az uniós gazdasági és pénzügyi tanács ülésén vett részt Brüsszelben.


Nyilatkozatában hangsúlyozta: a tanácsülés kiemelt témája volt az uniós spanyol elnökség egyik prioritása, a gazdasági kormányzási reformprogram, amellyel kapcsolatban jelentős előrehaladás történt, a többi között a magyar javaslatoknak köszönhetően.

"Üdvözöljük azt az irányt, amit ezen a téren a spanyol elnökség képvisel, és azokat a módosításokat a gazdasági kormányzás tekintetében, amiket többek között a mi kérésünkre a reformcsomag kapcsán megvalósítottak" - jelentette ki.

Mint mondta, három célt tűztek ki: "Egyrészt fontos, hogy ne az Európai Bizottság döntse el szubjektív kétoldalú találkozókon és értékeléseken az egyes reformok státuszát, hanem objektív mérőszámok alapján szülessenek meg a minősítések. Másrészt az tagállamok mozgásterét kell növelni a reformfolyamatban, és e tekintetben úgy látjuk, hogy a spanyol elnökség elmozdult abba az irányba, amit mi szerettünk volna. Végül, azt is javasoltunk a spanyol elnökség számára, hogy a védelmi kiadásokra vonatkozóan határozzunk meg egy speciális szabályrendszert, miszerint az a többletköltség, amit egy ország jóváhagy és elkölt erre, ne számítson majd bele a maastrichti kritérium szerinti adósságpályába. Ez a kérésünk is úgy tűnik, hogy beépül a gazdasági reformcsomagba" - fejtette ki az államtitkár.

Tóth Tibor hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja a reformcsomagot, de a részletek, még kidolgozásra várnak, és sok munka van hátra a véglegesítésig

Forrás: MTI