Hírek

Környezetvédelmi Tanács október 13-i ülésének eredményei

Az Észt Elnökség október 13-án megtartott Környezetvédelmi Tanácsán a miniszterek politikai megállapodást értek el az EU emisszió-kereskedelmi rendszerén kívüli ágazatokra (mezőgazdaság, közlekedés, épületek, hulladék) vonatkozó erőfeszítés megosztási rendeletről, amely a tagállamoknak kötelező 2030-as nemzeti kibocsátás-csökkentési célt határoz meg. A Miniszterek szintén politikai megállapodást értek el azokról a szabályokról, ahogyan a mezőgazdasági földhasználat és erdészet (LULUCF) kibocsátásai a 2030-as klíma keretbe bevonására kerülnek. A létrejött politikai megállapodás alapján az elnökség megkezdődheti az informális egyeztetéseket az Európai Parlamenttel. Az Európai Bizottságot Karmenu Vella és Miguel Arias Cañete biztosok képviselték.
Tovább

Összefogás az édesvízi akvakultúra támogatásának fenntartása érdekében

Közös nyilatkozatot fogadott el magyar kezdeményezésre 10 uniós tagállam az édesvízi akvakultúra támogatásának jövőbeni fenntartása érdekében.
Tovább

Nagy István az Európai Parlamentben bemutatta az Európai Szója Nyilatkozatot

Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága szeptember 25-i ülésén Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a német szaktárca képviselőjével együtt mutatta be az EP képviselőknek a két ország kezdeményezésére 14 uniós tagállam által július 18-án Brüsszelben aláírt dokumentumot.
Tovább

Az igazi csata most kezdődik

A magyar kormány szerint az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntés felháborító és felelőtlen - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Trócsányi László igazságügyi miniszter a közös sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország újabb jogi csatározások előtt áll.
Tovább

Fizesse ki az EU a magyar határvédelmi költségek felét!

Orbán Viktor miniszterelnök levélben kéri Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arra, hogy a brüsszeli testület 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelmi költségekhez, amelyek eddig 800 millió eurót, azaz mintegy 270 milliárd forintot tettek ki - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 96. Kormányinfón, melyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.
Tovább