Hírek

Általános Ügyek Tanácsa, 2021. június 22., Luxembourg

AAz Általános Ügyek Tanácsa 2021. június 22-i ülésén Magyarországot Varga Judit miniszter asszony és Szijjártó Péter miniszter úr képviselte. A Tanácsot Ana Paula Zacarias, EU ügyekért felelős portugál államtitkár elnökölte, a Bizottságot pedig Maroš Šefčovič, Dubravka Šuica és Věra Jourová alelnökök, valamint Várhelyi Olivér, bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos képviselte.
Tovább

A szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős miniszterek június 14-i Tanácsülése

A COVID19-járvány kitörése óta a szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős miniszterek első alkalommal találkoztak az EPSCO Tanács 2021. június 14-i ülésén, amelyen számos kérdést megvitattak. Irányadó vitát tartottak három témában (a minimálbérekről, a portói szociális csúcstalálkozó utókövetéséről és a kollektív szerződésekről), valamint elfogadtak egy ajánlást és három következtetést.
Tovább

Környezetvédelmi miniszterek elfogadták a Tanács álláspontját a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló új uniós stratégiáról és megvitatták az új, környezetszennyezés megszüntetését célzó bizottsági kezdeményezést

A Környezetvédelmi Tanács június 10-i ülésen a miniszterek elfogadták a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló új uniós stratégiáról szóló következtetéseket. A miniszterek többsége szerint fontos, hogy a klímaváltozás negatív hatásaihoz való alkalmazkodás szempontjai megjelenjenek a különböző szakpolitikákban azért, hogy az EU gazdaságának és társadalmának ellenállóképességét erősíteni lehessen. Az elnökség tájékoztatta a miniszetereket az akkumulátorszabályozással kapcsolatos előrehaladásról.
Tovább

Az energiaügyi miniszterek elfogadták az uniós energiainfrastruktúra jövőjét meghatározó jogszabályra vonatkozó álláspontjukat és megvitatták az uniós hidrogén, illetve épület korszerűsítési stratégia szerepét a klímasemlegesség felé vezető úton

Az Energia Tanács június 11-i ülésen a miniszterek elfogadták a transzeurópai energiainfrastruktúra rendeletre vonatkozó tanácsi álláspontot. Magyarország támogatta az elnökségi kompromisszumos javaslatot, amely tükrözi az éghajlatpolitikai törekvéseket, de köztes lépéseket is biztosít a meglévő földgázhálózat átalakítása útján, amely több tagállam számára garancia a költséghatékony energiaátmenethez.
Tovább

2021. június 4-i Távközlési Tanács

A Távközlési Tanács június 4-i ülésen a miniszterek megvitatták a Digitális Iránytűvel kapcsolatos nézeteiket. A Digitális Iránytű az EU 2030-ra vonatkozó digitális célkitűzéseit tartalmazó stratégiai dokumentum, amely a digitális készégek fejlesztését, a biztonságos infrastruktúrák kiépítését, a vállalatok digitális átalakulását és a közszolgáltatok digitalizálását tűzte ki célul.
Tovább