28 Mar

A Tanács a Közös Agrárpolitika követelményeit egyszerűsítő csomagot fogadott el, ezenkívül az agárminiszterek az agrárpiacok helyzetét vitatták meg március 26-i brüsszeli ülésükön.


Az Unió-szerte zajló gazdatüntetések nyomán Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos emlékeztetett, hogy március 15-én tette közzé a Bizottság egyszerűsítési csomag-javaslatát a gazdálkodók aggályaira. A miniszerek megerősítették a gyors és hatékony válaszok szükségességét. Nagy István miniszter úr a most elfogadott rövidtávú intézkedések mellett a közép- és hosszútávú megoldások kidolgozását is hangsúlyozta.

Az agrárpiaci helyzet kapcsán az uniós agrárminiszterek elsősorban az EU-Ukrajna közötti kereskedelmi kapcsolatot említették. A Bizottság az ukrán gazdaság támogatása érdekében kiemelte az autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés (ATM rendelet) meghosszabbítását. Azonban már a határtól jóval távolabb lévő tagállamok is negatív hatásokról számoltak be az ukrán mezőgazdasági termékek beáramlása miatt. Nagy István hangsúlyozta, hogy ezen termékeknek vissza kell térniük hagyományos exportpiacaikhoz és el kell jutniuk a rászoruló harmadik országokba. Olyan megoldást sürgetett, amely nemcsak Ukrajna, hanem az EU tagállamok gazdálkodóinak érdekeit is szem előtt tartja.

A miniszterek véleménycserét folytattak továbbá az Állategészségügyi Világszervezet közelgő főigazgató-választásáról, az idén januárban tartott miniszteri állatjólléti konferenciáról és a Bizottság állatjólléti javaslatcsomagjáról, valamint halászati kérdésekről is.