27 Feb

A miniszterek február 26-i, brüsszeli találkozójuk alkalmával a mezőgazdasági ágazat jelenlegi válsághelyzetére adandó gyors és strukturális válaszokat vitatták meg.


Az Unió-szerte zajló gazdatüntetések nyomán az Európai Bizottság és a Tanács együttesen keresi a megoldásokat a gazdák problémáira. Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos emlékeztetett, hogy a gazdálkodókat érintő problémák összetettek, tagállamról tagállamra eltérők. Közös aggálynak nevezte azonban az uniós kereskedelem-, illetve klímapolitikából eredő kihívásokat, így a harmadik országokkal szembeni egyenlőtlen versenyfeltételeket, az uniós és nemzeti követelmények okozta adminisztratív terheket és a növekvő zöld előírásokat. A miniszerek egyhangúan megerősítették a gyors és hatékony válaszok szükségességét a gazdálkodók aggályaira. Feldman Zsolt államtitkár számos konkrét javaslatot mutatott be az adminisztratív terhek, a szigorú előírások, illetve az ellenőrzések csökkentése érdekében. A rövidtávú intézkedések mihamarabbi elfogadása mellett a közép- és hosszútávú megoldások kidolgozását is hangsúlyozta.

A miniszterek véleménycserét folytattak a határokon átnyúló állatbetegségek elleni küzdelem eszközeiről, kiemelten a vakcinázásról, továbbá halászati kérdésekről is.