Hírek

Rendkívüli Bel- és Igazságügyi Tanács, 2022. február 27., Brüsszel

Az Európai Unió Tanácsának francia elnöksége szervezésében 2022. február 27-én Brüsszelben került megrendezésre a belügyminiszterek rendkívüli tanácsülése, amelyen Magyarországot Pintér Sándor belügyminiszter képviselte.
Tovább

Általános Ügyek Tanácsa, 2022. február 22., Brüsszel

Az Általános Ügyek Tanácsa 2022. február 22-i ülésén Magyarországot Ökrös Oszkár államtitkár képviselte. A Tanácsot Clément Beaune, EU ügyekért felelős francia államtitkár elnökölte, a Bizottságot pedig Dubravka Šuica, Věra Jourová és Maroš Šefčovič alelnökök, valamint Didier Reynders biztos képviselték.
Tovább

Sűrű napirend a Mezőgazdasági és Halászati Tanács februári ülésén

Az agrárminiszterek többek között a Zöld Megállapodás, a KAP és a kereskedelempolitika közötti koherencia megerősítéséről, az erdőirtás és erdőpusztulás elleni fellépésről, az uniós promóciós politika felülvizsgálatáról és az agrárpiac helyzetéről, ezen belül a sertéságazatban tapasztalt elhúzódó válságról folytattak eszmecserét.
Tovább

Megkezdte munkáját a V4 Horizont Európa kutatási munkacsoport

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezdeményezésére megkezdte munkáját az úgy nevezett Horizont Európa kutatási munkacsoport. A február 2-án, online formában megtartott megbeszélésen huszonkilenc szakértő vett részt a négy ország minisztériumaiból, kutatásfinanszírozó ügynökségeitől, a brüsszeli állandó képviseletekről és KFI irodákból. Az első megbeszélés napirendjén az egyes országok Horizont Európa kutatási keretprogrami részvételét javítani hivatott intézkedések szerepeltek.
Tovább

II. ALIPH donorkonferencia - Párizs, 2022. január 31.

A francia EU elnökség keretében került sor Párizsban a II. ALIPH (Alliance internationale pour la protection du patrimoine dans les zones en conflit) donorkonferenciára január 31-én. Az ALIPH francia vezetésű nemzetközi konzorcium, célja a háborús övezetekben leromobolt kulturális örökségvédelem tárgyát képező műemlékek, gyűjtemények helyreállítása és ezáltal a helyben élő közösségek életkörülményeinek javítása, helyben maradásuk elősegítése.
Tovább