14 Mar

A 2023-as svéd elnökség alatt az első Foglalkoztatási és Szociális EPSCO Tanácsra március 13-án került sor Brüsszelben. 


A miniszterek eszmecserét folytattak az európai szemeszter szerepéről és céljáról, valamint az Unió versenyképességéről a zöld és a digitális átállás tükrében. A Tanács elfogadta a 2023. évi Közös Foglalkoztatási Jelentést, és Tanács következtetéseket hagyott jóvá a 2023. évi Éves Fenntartható Növekedési Jelentésről és a Közös Foglalkoztatási Jelentésről. Szintén eszmecserét folytattak az EU foglalkoztatási és szociális helyzetéről, amelynek középpontjában az ukrán, lakhelyüket ideiglenesen elhagyni kényszerülő személyek munkaerő-piaci helyzete állt. Az ukrán szociálpolitikai miniszter jelenlétében és Lodewijk Asscher, Schmit biztos ukrajnai különtanácsadója szintén megosztotta tapasztalatait. A Tanács vitát folytatott Európai Unió érdekében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 2019. évi (190. számú) erőszakról és zaklatásról szóló egyezményének ratifikációjára felhatalmazó tanácsi határozattervezet jövőjéről. Magyarország képviseletében Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár mutatta be a foglalkoztatás terén elért magyar eredményeket valamint az Ukrajnát ideiglenesen elhagyni kényszerült személyek támogatása érdekében tett hazai erőfeszítéseket.

Az európai szemeszterről folytatott eszmecsere során a miniszterek megosztották egymással a zöld és a digitális átállásra és annak munkaerőpiacra, valamint a tagállamok és az Unió versenyképességére gyakorolt hatásaira vonatkozó tapasztalataikat és jó gyakorlataikat. Több felszólaló ismertette a munkavállalók át- és továbbképzésére irányuló nemzeti intézkedéseket annak érdekében, hogy a munkavállalókat segítsék a gyorsan változó munkaerőpiac által elvárt készségek elsajátításában.

A már egy éve zajló ukrajnai háború szomorú évfordulója alkalmából a Tanács – Zholnovics asszony, Ukrajna szociálpolitikai minisztere és Hanna Prorok, Ukrajna európai integrációs miniszterhelyettese jelenlétében – elemezte az Unió foglalkoztatási és szociális helyzetét, különös tekintettel az Ukrajnából ideiglenesen lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek munkaerő-piaci szerepére. Lodewijk Asscher, Schmit biztos Ukrajnával kapcsolatos különleges tanácsadója is megosztotta a munka eredményeként levont következtetéseket.

A Bizottság tájékoztatást adott a készségek európai évéről (2023) szóló határozattal összefüggésben tervezett tevékenységekről és az érdekelt felekkel folytatott munkáról; továbbá a 98/24/EK és a 2004/37/EK irányelvnek az ólomra, szervetlen vegyületeire és diizocianátjaira vonatkozó határértékek tekintetében történő módosításáról szóló, a közelmúltban közzétett irányelvjavaslatáról; hasonlóképpen a munkavállalók és az önálló vállalkozók szociális védelemhez való hozzáféréséről szóló tanácsi ajánlás végrehajtásáról a Tanácsnak készített bizottsági jelentésről. A Bizottság és az elnökség közösen tájékoztatta a minisztereket a március 22-én Brüsszelben tervezett háromoldalú szociális csúcstalálkozóról, valamint a portugál miniszter a 2023. május 25-27-én Portóban tartandó portói szociális fórumra vonatkozó kezdeményezésükről.