Hírek

Sűrű napirend a Mezőgazdasági és Halászati Tanács februári ülésén

Az agrárminiszterek többek között a Zöld Megállapodás, a KAP és a kereskedelempolitika közötti koherencia megerősítéséről, az erdőirtás és erdőpusztulás elleni fellépésről, az uniós promóciós politika felülvizsgálatáról és az agrárpiac helyzetéről, ezen belül a sertéságazatban tapasztalt elhúzódó válságról folytattak eszmecserét.
Tovább

Megkezdte munkáját a V4 Horizont Európa kutatási munkacsoport

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezdeményezésére megkezdte munkáját az úgy nevezett Horizont Európa kutatási munkacsoport. A február 2-án, online formában megtartott megbeszélésen huszonkilenc szakértő vett részt a négy ország minisztériumaiból, kutatásfinanszírozó ügynökségeitől, a brüsszeli állandó képviseletekről és KFI irodákból. Az első megbeszélés napirendjén az egyes országok Horizont Európa kutatási keretprogrami részvételét javítani hivatott intézkedések szerepeltek.
Tovább

II. ALIPH donorkonferencia - Párizs, 2022. január 31.

A francia EU elnökség keretében került sor Párizsban a II. ALIPH (Alliance internationale pour la protection du patrimoine dans les zones en conflit) donorkonferenciára január 31-én. Az ALIPH francia vezetésű nemzetközi konzorcium, célja a háborús övezetekben leromobolt kulturális örökségvédelem tárgyát képező műemlékek, gyűjtemények helyreállítása és ezáltal a helyben élő közösségek életkörülményeinek javítása, helyben maradásuk elősegítése.
Tovább

Külügyek Tanácsa - Brüsszel, 2022. január 24.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte Magyarországot a Külügyek Tanácsa 2022. január 24-ei, brüsszeli ülésén. A Tanács következtetéseket fogadott el az európai biztonsági helyzetről, és eszmecserét folytatott a témáról Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel, aki telekonferencián keresztül csatlakozott.
Tovább

Általános Ügyek Tanácsa, 2022. január 25., Brüsszel

A magyar V4 elnökség keretében V4 koordinációs egyeztetésre került sor az Általános Ügyek Tanácsa 2022. január 25 -i ülése előtt. A V4 koordinációs egyeztetésen és az Általános Ügyek Tanácsán Magyarországot Varga Judit miniszter asszony és Ökrös Oszkár államtitkár úr képviselte. A Tanácsot Clément Beaune, EU ügyekért felelős francia államtitkár elnökölte, a Bizottságot pedig Dubravka Šuica és Maroš Šefčovič alelnökök képviselték.
Tovább