10 Mar

Valódi és érdemi határvédelemre van szükség, Magyarország óriási migrációs nyomástól óvja meg Európát azzal, hogy megvédi az unió külső határait - jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben, az uniós belügyi tanács ülését követően csütörtökön.

A politikus magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette: ma az embercsempészek uralják az európai migrációs politikát.

Hangsúlyozta: jelenleg nem az Európai Unió, hanem az embercsempészek döntik el, hogy ki lesz európai lakos, és ki nem. Akit ugyanis az embercsempészek a határokon átcsempészve bejuttatnak az Európai Unió területére, azok európai lakosok lesznek. Az Európai Unió nem tudja megakadályozni az embercsempészek tevékenységét, mert nem védi meg a külső határokat - mondta.


"Magyarország következetes álláspontja nem változott: állítsuk meg az illegális migrációt a külső határoknál és az unió döntsön arról, ki lehet európai lakos és ki nem" - fogalmazott Rétvári Bence.

Magyarország azt kívánja, hogy a határvédelem erőfeszítéseit az Európai Unió figyelembe vegye és hozzájáruljon a közös biztonság szavatolásának ez idáig 1,6 milliárd eurós, mintegy 650 milliárd forintot kitevő költségeihez - mondta.

Az államtitkár kijelentette: mindenekelőtt a migráció okaival kell foglalkozni, nem csak a következményekkel. Meg kell akadályozni, hogy akinek nincs jogcíme az unióban tartózkodni, az ne is jöhessen be az EU területére. Erre azért is szükség van, mert az uniónak gyenge az a képessége, hogy visszaküldje az uniós tartózkodásra jogosulatlanokat hazájukba - hívta fel a figyelmet.

Rétvári Bence a tanácsülésnek az ukrajnai háborúval, és ehhez kapcsolódóan Moldova helyzetével foglalkozó megbeszélésével kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország számára a béke a legfontosabb. Minden erőfeszítést meg kell tenni a háború elmérgesedése és az ellen, hogy bármely más országban konfliktus alakuljon ki. Fontos, hogy minél hamarabb fegyverszünet, majd pedig béke legyen Ukrajnában - tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy a Schengeni Információs Rendszer második generációja (SIS II) két napja kezdte meg működését. A rendszer használata a határvédelem szempontjai mellett a határon átnyúló, nemzetközi bűnözés elleni fellépés miatt is fontos, ugyanis a biometrikus azonosítók tagállamok közötti megosztása segítségével könnyebb lesz beazonosítani azokat az elkövetőket, akiket ismeretlen tettesként tartanak nyilván valamely országban - tette hozzá a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.