14 Dec

A tagállamok meghallgatták Magyarország érveit, és kedd hajnalban elfogadták a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar helyreállítási tervet - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben kedden.

Jó hírrel ébredhettünk - jegyezte meg a miniszter.

Az európai uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek brüsszeli ülését megelőzően Varga Judit hangsúlyozta: a helyreállítási terv elfogadásával a helyzetet pontosan tükröző döntés született, ugyanis maga az Európai Bizottság is az egyik legjobbnak nevezte a magyar helyreállítási programok csomagját.

Kijelentette: az elfogadási folyamat során Magyarország minden olyan ésszerű szakmai javaslatot megfontolt, amelyek nem ütköztek azokkal a demokratikus mandátumokkal, amelyeket a választók a kormánynak adtak. Magyarország ennek szellemében dolgozott, melynek eredményeképpen a javító és építő jellegű kompromisszumokat el tudta fogadni.


Közölte továbbá, Magyarország a kondicionalitási eljárásban minden vállalását teljesítette, és a későbbiekben is ugyanilyen hatékonysággal és az előremutató, konstruktív együttműködés szellemében fog dolgozni az ideiglenesen felfüggesztett felzárkózási források mielőbbi feloldása érdekében.

Az igazságügyi miniszter fontosnak nevezte, hogy a tagállamok megértették Magyarországot, és valódi felelős politikai, konstruktív hozzáállást tanúsítva az uniós bizottság javaslatának megváltoztatásával 65-ről 55 százalékra csökkentették a felfüggeszteni javasolt összeg arányát három érintett magyar program esetében. Szavai szerint ez jelzés arra vonatkozóan, hogy az Európai Unióban a végső szót a tagállamok mondják ki, hiszen - mint mondta - ez egy olyan együttműködési közösség, ahol a tagállamoknál van az irányítás.

(Forrás: MTI)