3 Jun

A miniszterek május 27-i, brüsszeli találkozójuk alkalmával elsősorban a mezőgazdasági ágazat jelenlegi válsághelyzetére adandó gyors és strukturális válaszokat, az agrárpiacok jelenlegi helyzetét és állatjóléti kérdéseket vitatták meg.


A válságkezelés kapcsán a miniszterek a válságok hatékony kezelését és megfelelő mértékű pénzügyi támogatását, különösen a KAP költségvetés erősítését emelték ki. Nagy István miniszter a kockázatkezelési eszközök és a válságintézkedések alapos áttekintését hangsúlyozta. Mind a kockázatkezelési, mind a válságintézkedések végrehajtása során nagyobb szabadságot kell biztosítani a tagállamoknak - tette hozzá.

Az agrárpiaci helyzet kapcsán az uniós agrárminiszterek elsősorban az időjárási szélsőségek okozta problémákat emelték ki. A Bizottság tájékoztatott, hogy az ukrán gazdaság támogatása érdekében az autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedést (ATM rendelet) újabb egy évvel hosszabbították meg. Nagy István hangsúlyozta, hogy az ukrán mezőgazdasági termékeknek vissza kell térniük hagyományos exportpiacaikhoz és el kell jutniuk a rászoruló harmadik országokba. Olyan hosszútávú megoldást sürgetett, amely nemcsak Ukrajna, hanem az EU tagállamok gazdálkodóinak érdekeit is szem előtt tartja.

A miniszterek véleménycserét folytattak továbbá az állatjóllét kérdésköréről is.