21 Feb

A Külügyek Tanácsa aktuális ülését 2023. február 20-án rendezték meg Brüsszelben. Az ülésen Magyarországot Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár képviselte.

A tanácsülésen az ukrajnai háború, Afganisztán, Irán, illetve a klíma- és energiadiplomáciai kérdések kerültek napirendre. A Külügyek Tanácsa informális munkaebédjének vendége Nicu Popescu moldáv külügyminiszter volt. A munkaétkezés keretében a miniszterek megvitatták az Ukrajna elleni agresszió Moldovára gyakorolt hatásait és az EU-s támogatás lehetőségeit.


Az ukrajnai háború kapcsán folytatott vitában Sztáray Péter államtitkár megerősítette a magyar álláspontot, miszerint egy évvel a háború kitörése után mielőbb béketárgyalásokra van szükség. Magyarország fenntartja kétoldalú támogatását Ukrajna számára, ugyanakkor hangsúlyozta, elengedhetetlen a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetének megfelelő rendezése.

Nem fordulhat elő, hogy a szankciók, amelyeknek a hatékonysága jelenleg is kérdéses, bármely tagország alapvető nemzeti érdekeit sértsék és károsabb hatást fejtsenek ki az EU-ra és tagállamaira, mint a célországokra. Hangsúlyozta továbbá hazánk energiabiztonságának fontosságát, melyet figyelembe véve nem tudunk elfogadni olyan intézkedéseket, amelyek a nukleáris területet érintenék.