14 Oct

Az Ecofin október 4-i ülésén a miniszterek általános megközelítést értek el a Bizottság REPowerEU javaslatáról, mely olyan beruházások és reformok finanszírozására ad lehetőséget, amelyekkel elősegíthető az energiaellátás diverzifikálása, és az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése. Az elfogadott javaslat alapján Magyarország a 20 milliárd eurós keret 3,5%-át kaphatja meg, mely 700 millió euró vissza nem térítendő támogatást jelent.


Kiemelt szerepet kapott a napirenden az aktuális gazdasági helyzet értékelése is. Ennek keretében a miniszterek eszmét cseréltek a háború, illetve a szankciók hatásairól, majd megvizsgálták a magas energiaárak pénzügyi piacokra gyakorolt hatását is.

Hosszú idő után ismét szerepelt az Ecofin napirendjén a vám területén való együttműködés. A miniszterek megvitatták, hogy hogyan lehet egyensúlyt teremteni a vámhatóságok pénzügyi és nem pénzügyi feladatai között.

A miniszterek áttekintették a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) végrehajtásának állását, és ennek keretében jóváhagyták Hollandia helyreállítási tervét is.