10 Dec

2022. december 9-én Brüsszelben került sor az Európai Unió egészségügyi minisztereinek (EPSCO) tanácsülésére.


Az ülést Vlastimil Válek, cseh egészségügyi miniszter vezette, az Európai Bizottságot Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos képviselte. Magyarország képviseletében Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szólalt fel. Az ülésen részt vett Emer Cook, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) főigazgatója és Andrea Ammon, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója.

A Tanácsülés kiemelt napirendi pontja az oltóanyagok közös beszerzésével kapcsolatos eszmecsere volt, ahol a miniszterek kifejezték elvárásaikat a jelenleg érvényes szerződések kiigazításával kapcsolatban. Takács Péter elmondta, hogy a jelenlegi járványhelyzetre és a rendkívül megnehezült globális politikai-gazdasági folyamatokra tekintettel alapvető fontosságú, hogy csak annyi oltóanyagot kelljen a tagállamoknak megvásárolniuk, amennyi valós szükségleteinek megfelel.

A Tanács elfogadta ajánlásait a rákszűréssel kapcsolatban és következtetéseit a védőoltások előmozdítását illetően. Az Európai Egészségügyi Adattérről szóló rendelettervezet, illetve az emberi eredetű anyagok minőségi és biztonsági követelményeiről szóló rendelettervezet tekintetében a miniszterek tudomásul vették az elnökség által bemutatott előrehaladási jelentést.

Az egyebek napirendi pont keretében Takács Péter elmondta, hogy a jövőbeni gyógyszerészeti-felülvizsgálati csomagnak egyensúlyt kell teremtenie az innováció támogatása és a megfizethetőség között. Az orvostechnikai rendelet esetében biztosítani kell a zökkenőmentes végrehajtást, valamint a klinikai vizsgátokról szóló rendelet alkalmazási feltételeit.