27 Oct

Az Energia Tanács rendkívüli ülésén Luxemburgban a tagállami miniszterek véleményt cseréltek az emelkedő energiaárak hatásáról és a lehetséges nemzeti és uniós szintű intézkedésekről.


A tagállamok általában üdvözölték a Bizottság által javasolt rövid- és középtávú intézkedéseket bemutató eszköztárat és egyetértettek abban, hogy elsődleges feladat a kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartások támogatása és az energiaszegénység kezelése. Ugyanakkor megerősítették elkötelezettségüket az energiaátmenet folytatásában, amely hosszú távon a megújuló energia és egyéb szénszegény energiaforrások segítségével lehetővé teszi majd a függetlenedést a világpiaci folyamatoknak kitett fosszilis importtól.

 

 

Az ülésen Magyarországot Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára képviselte, aki rámutatott a helyzet súlyosságára, hiszen a vállalatoknak magasabb energiaszámlákkal kell szembenézniük egy olyan időszakban, amikor sok cég elvesztette árbevételét a járvány miatt. Ezért – több tagállammal együtt – kézzel fogható és hatékony lépéseket sürgetett a Bizottság részéről, ami biztosítja a megfizethető energiát a polgárok számára is, mert enélkül elveszítjük a közvélemény támogatását a klímavédelmi célú uniós erőfeszítések mögül.

Magyarországgal együtt számos tagállam felhívta a Bizottságot arra, hogy minél előbb terjessze elő az atomenergia- és földgázberuházások fenntartható finanszírozásáról szóló jogszabályt, mivel ezen technológiák nélkül a kibocsátáscsökkentés reálisan nem teljesíthető.