9 Jun

A június 3-i Távközlési Tanács áttekintette a mesterséges intelligenciára vonatkozó harmonizált szabályok megállapításáról szóló rendelet, az európai digitális személyazonosság keretrendszeréről szóló rendelet és az adatmegosztási jogszabály tekintetében elért előrehaladást.

 

 

Számos miniszter üdvözölte az elnökség munkáját, hangsúlyozva annak szükségességét, hogy a jövőbeli szabályozás ne gátolja az innovációt és megfelelően illeszkedjen a már hatályos uniós jogszabályi környezetbe.

A francia elnökség tájékoztatta továbbá a minisztereket az Európai Parlamenttel az elektronikus hírközlési adatvédelmi rendelet kapcsán folytatott tárgyalásokról. Több miniszter hangsúlyozta, hogy fontos lenne mihamarabb lezárni az Európai Parlamenttel folytatott tárgyalásokat, rávilágítva a még megoldásra váró kérdésekre. A digitális évtizedhez vezető útról szóló határozat kapcsán folytatott tárgyalások kapcsán megjegyezte, hogy a trilógusok hamarosan megindulhatnak. Az elnökség ezen felül tájékoztatást adott az Unió egész területén magas szintű kiberbiztonságot biztosító intézkedésekről szóló irányelv tekintetében az intézményközi tárgyaláson elért előzetes politikai megállapodásról. A miniszterek tájékoztatást kaptak a Digitális jogokról és elvekről szóló intézményközi nyilatkozatról szóló tárgyalások fejleményeiről, valamint a Nemzetközi Távközlési Egyesület Meghatalmazotti Értekezletéhez kapcsolódó előkészületekről.

A miniszterek eszmecserét tartottak a digitális és zöld átmenetről, amelynek középpontjában a digitális technológiák széndioxid-kibocsátásának mérési módszertana és a 2030-ig történő csökkentésre vonatkozó célkitűzések meghatározása állt. Hangsúlyozták, hogy ennek a módszertannak tudományosan megalapozottnak és következetesnek kell lennie, és különböző intézkedéseket javasoltak a digitális ágazat energiahatékonyságának növelése érdekében. Magyarország kiemelte, hogy a digitális technológiák kulcsfontosságúak a környezetvédelmi célok elérésében, minden ágazatnak, beleértve magát az IKT-szektort is, csökkentenie kell ökológiai lábnyomát. a digitális szektor közvetlen és közvetett környezeti hatásainak mérése kapcsán szabványosított adatokra és közös módszertanokra van szükség. Ennek kidolgozása során a teljes értékláncot kell figyelembe venni. Magyarország támogatja a körkörös elektronikai kezdeményezést is, amely biztosítja, hogy az eszközöket tartósságra, karbantartásra, szétszerelésre, újrafelhasználásra és újrahasznosításra tervezzék, és tartalmazza a javítási vagy korszerűsítési lehetőséget az elektronikus eszközök élettartamának meghosszabbítása és az idő előtti amortizáció elkerülése érdekében.