24 Nov

A magyar V4 elnökség keretében az Állandó Képviselet szemináriumot szervezett az egészségügyi rendszerek digitalizációjáról 2021. november 23-án. A félnapos konferencián magyar, cseh, szlovák és lengyel szakértők, kutatók és cégek mutattak be példákat arról, hogy a visegrádi országok milyen erőfeszítéseket tesznek ezen a területen, illetve megfogalmazták elvárásaikat a készülő  európai egészségügyi adattérre vonatkozó szabályozással kapcsolatosan.


Baranyai Gábor helyettes állandó képviselő nyitóbeszédében elmondta, hogy a Covid19 járvány megmutatta, hogy a digitális átalakulás a társadalom valamennyi szegmensét és így az egészségügyet is el kell érje. Ezért a V4 országok nagy érdeklődéssel várják az Európai Bizottság 2022 elejére tervezett jogszabályjavaslatát az európai egészségügyi adattérről.

 

 

A résztvevők megállapították, hogy a biztonságos adatmegosztás, az adatok másodlagos felhasználása, a mesterséges intelligencia alkalmazása valamint a magas színvonalú digitális szolgáltatások nem csupán a betegellátás színvonalát javítják, de előmozdítják a kutatást, az innovációt és támogatják a politikai döntéshozatalt is. Az európai egészségügyi adattér létrehozásakor azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a tagállamok közötti gazdasági különbségeket, és biztosítani kell, hogy valamennyi tagállam egyformán tudjon részesülni a digitalizáció előnyeiből. Ehhez megfelelő mechanizmust kell találni, mert különben egyes országokban a fejlesztések csak a nagy tech cégeket fogják szolgálni.

 

 

Az Európai Bizottság képviselője a hamarosan megjelenő jogszabályjavaslat kapcsán elmondta, hogy az új egészségügyi adattérnek biztosítani kell a gyors és egyszerű adatmegosztást és hozzáférést, és meg kell valósítania az adatok egységes piacát. Ehhez egy megfelelő jogi szabályozási keretre van szükség, amely illeszkedik a horizontális adatvédelmi és adatkezelési uniós szabályozásba.

A szeminárium programja és előadásai ide kattintva érhetőek el.