12 Sep

A rendkívüli Energia Tanács 2022. szeptember 9-i ülésén a miniszterek vitát folytattak a magas energiaárak enyhítése érdekében szükséges és lehetséges vészhelyzeti intézkedésekről, illetve az Unió ellátásbiztonsági helyzetéről és felkészültségéről a téli szezonra.


A tagállamok általában egyetértettek abban, hogy gyors és koordinált EU-szintű megoldásra van szükség a magas energiaárak kezelése érdekében, erős jelzést kellene küldeni a piac és a fogyasztók számára is, ezért a villamosenergia-piacra vonatkozó bizottsági javaslatokat a tagállamok többsége támogatta, ugyanakkor ezen intézkedéseket nem tartották elegendőnek a rendkívül magas árak leszorításához. Olyan azonnali intézkedéseket sürgettek, ami a magas piaci árakat és a fogyasztók energiaszámláját még a fűtési szezon előtt csökkentené.

Az Energia Tanács ülésen Magyarországot Szijjártó Péter miniszter úr képviselte.

Az ülésen miniszter úr hangsúlyozta, hogy az orosz energiának a régióban jelenleg fizikailag nincs alternatívája, ezért az az elképzelés, amely kizárólag az orosz vezetékes földgázra vezetne be egy ársapkát, teljes mértékben ellentétes az európai és benne a magyar érdekekkel. Ez az intézkedés egyrészt végzetes lenne az európai energiaellátásban, hiszen ha kizárólag az orosz földgázra vezetnének be egy árkorlátozást, akkor az az orosz gázszállítások azonnali megszüntetésével járna. Másrészt nemhogy az uniós energiaárak csökkentéséhez, hanem az emelkedéséhez vezetne, mivel csökkenne a kínálat a gázpiacon.

Továbbá azt is elmondta, hogy Magyarország jobban áll, mint Európa más országai, hiszen Európában a földgáztárolók töltöttsége alig haladja meg az európai fogyasztás húsz százalékát, míg a magyar földgáztárolók töltöttsége a magyar fogyasztás 38 százalékával egyenértékű, több mint 80 napra elegendő mennyiség.