Az Európai Unió Tanácsának francia elnöksége szervezésében 2022. február 28-án Brüsszelben került megrendezésre az energiaügyi miniszterek rendkívüli Tanácsülése, amelyen Magyarországot Steiner Attila államtitkár képviselte.


 

 

A tagállamok áttekintették az uniós energiaárak aktuális helyzetét és annak várható alakulását, az olajpiacokon tapasztalható magas árakat és az arra adható közös uniós válaszlehetőségeket, az uniós készenléti és vészhelyzeti terveket, valamint az ukrán támogatási kérések megválaszolásának lehetőségeit, ideértve az ukrajnai és az uniós villamosenergia hálózatok szinkronizációját is.

 

 

Steiner Attila államtitkár hozzászólásában aggodalmát fejezte ki a szomszédunkban folyó háború miatt. Elmondta, hogy a kialakult helyzet ellenére Magyarország energiaellátása biztosított, a földgáztározókban van elegendő földgáz a téli időszakra, illetve a vészhelyzeti kőolajkészletek is 99 napig elegendőek. Kijelentette, hogy támogatjuk az Ukrajnának való uniós szintű koordinált segítségnyújtást. Magyarország eddig 100 000 liter üzemanyagot szállított Ukrajnának. Államtitkár úr elmondta továbbá, hogy osztjuk a Bizottság és más tagállamok aggodalmát a magas energiaárakat illetően. A megfizethető energiaárak biztosítása, illetve a következő téli szezonra való felkészülés a legfontosabb feladat. Az ukrán hálózattal való szinkronizáció kapcsán kiemelte, hogy megértjük Ukrajna politikai igényét a csatlakozásra, azonban bárminemű döntés előtt az ENTSO-E részletes hatásvizsgálatot kellene készítsen az esetleges kockázatokról.