14 Oct

Október 11-én a belgiumi Sciensano egészségügyi kutatóintézettel és a franciaországi Health Data Hub digitális egészségügyi intézettel együttműködésben egy műhelytalálkozóra került sor az Állandó Képviseleten. A hibrid formátumban megtartott eseményt hatvan jelenlévő és mintegy száz online résztvevő követte.


Megnyitó beszédében Baranyai Gábor helyettes állandó képviselő aláhúzta, hogy a magyar hatóságok kiemelt figyelemmel követik az európai egészségügyi adattérről szóló tanácsi tárgyalásokat, amelyek számos kérdést felvetnek egy eddig ismeretlen szabályozási területen. Nyilvánvaló azonban, hogy a nagy adathalmazokon alapuló működőképes ökoszisztéma előfeltétele a bizalom megteremtése, és itt különös hangsúly helyeződik a polgárok bizalmára. Enélkül az európai egészségügyi adattér nem lesz eredményes. Magyarország ezért is vesz aktívan részt a kutatási-fejlesztési célú, ún. másodlagos felhasználással foglalkozó TEHDAS közös fellépésben, és annak iCITIZENS munkacsomagjában.

A találkozó segítséget nyújtott az polgárok érzékenyítésére és szerepvállalására irányuló ajánlások megfogalmazásában. A közös fellépés következő, adataltruizmussal foglalkozó munkafázisát az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Semmelweis Egyetem koordinálja majd.