18 Oct

Az Energia Tanács október 17-i ülésén megállapodásra jutott a villamosenergia-piaci működés javításáról szóló rendelet javaslatról. 


Steiner Attila államtitkár úr, a magyar delegáció vezetője hangsúlyozta, hogy bár az általános megközelítés több pozitív elemet is tartalmaz az energetikai átalakulás szempontjából kulcsfontosságú alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákba történő beruházások ösztönzésére, és elismeri az atomenergia, mint a biztonságos és tiszta energiaforrás szerepét a gazdaság fenntartható dekarbonizációjában, Magyarország nem tudta támogatni a javaslatot, mivel az nem biztosít kellő rugalmasságot a tagállam számára, hogy önköltség alatti árszabályozást alkalmazzon, ha ez szükséges ahhoz, hogy energiaválság esetén a lakossági fogyasztók számára megfizethető szinten tartsák az energia árát.

A Tanácson Herman Haluscsenkótól, Ukrajna energiaügyi minisztere tájékoztatást adott az ukrán energiaszektor és infrastruktúra aktuális helyzetéről. A miniszterek áttekintették az Unió felkészültségi szintjét a 2023/2024-es téli szezonra. Észtország és Finnország rövid tájékoztatást adott a balti földgázvezetéken tapasztalt nyomáscsökkenés és szivárgás kapcsán folyó vizsgálatról.