27 Jul

Az agrárminiszterek július 25-i, brüsszeli találkozójuk alkalmával többek között a mezőgazdasági piacok helyzetéről, a növényvédő szerek fenntartható használatáról, illetve az új génkezelési technikákról folytattak vitát.

Az Európai Bizottság emlékeztetett, hogy a gazdálkodók nehézségeit enyhítő pénzügyi támogatási csomagok elfogadásra kerültek. Az agrárpiacok helyzetére azonban további nyomást gyakorol a szélsőséges időjárás, az alacsony felvásárlási árak, illetve a fekete-tengeri gabona megállapodás felfüggesztése. Hangsúlyozta, hogy a Szolidaritási Folyosók szerepe minden korábbinál jelentősebb. Nagy István miniszter fontosnak nevezte a Szolidaritási Folyosók működésének javítását és eredeti céljának helyreállítását. Hozzátette, hogy az ukrán mezőgazdasági termékeknek vissza kell térniük hagyományos exportpiacaikhoz és el kell jutniuk a rászoruló harmadik országokba.


Az Európai Bizottság bemutatta a növényvédő szerek fenntartható használatáról szóló rendeletjavaslathoz készített kiegészítő hatástanulmányát. Nagy István hangsúlyozta, hogy kizárólag a termésmennyiségre, az élelmiszerárakra és az import mennyiségére gyakorolt hatások számszerű adatainak ismertében lehet felelősségteljes döntést hozni a majdani elvárásokról. Kiemelte, hogy olyan szabályozást kell elfogadnunk, amely az élelmezésbiztonság veszélyeztetése nélkül járul hozzá a környezetvédelmi és klímacélokhoz.

Az Európai Bizottság bemutatta az új génkezelési technikákkal (NGT) előállított növényekre, valamint az azokból származó élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó javaslatát. A miniszterek egyfelől  potenciális lehetőségként tekintettek rá az Európai Zöld Megállapodásban megfogalmazott célok eléréséhez, többségük azonban, ahogy Nagy István miniszter is, azok alkalmazása kapcsán óvatosságra intett.