29 Mar

2022. március 29-én Brüsszelben került sor az Európai Unió egészségügyi miniszterinek (EPSCO) Tanácsülésére. Magyarország képviseletében Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szólalt fel.

A Tanácsülésen a miniszterek áttekintették az ukrajnai háborúval kapcsolatos egészségügyi feladatokat, amelyek magukban foglalják az Ukrajna részére történő segítségnyújtást és a háborúból menekülők teljes körű egészségügyi ellátását.

Horváth Ildikó elmondta, hogy a magyar egészségügyi rendszerben jelentős kapacitásokat különítettünk el, hogy minden rászoruló ellátását biztosítsuk. Fel vagyunk készülve a menekültek ellátására, mind a kórházi, mind az alapellátást és a krónikus betegségeket illetően, különös tekintettel az onkológiai betegségekre. Amellett, hogy az országba érkező menekülteket segítjük (belépési pontok /bevándorlási hatóságok erősítése a könnyebb belépés elősegítése érdekében, a közlekedésben ingyenes vonat- és buszjegyek biztosítása, Fogadó- és szálláshelyek stb.), Magyarország fontosnak tartja, hogy Ukrajnának közvetlenül is segítséget nyújtson. E célból a Kormány az EU Polgári Védelmi Mechanizmusán keresztül gyógyszereket, orvosi és speciális sebészeti eszközöket, valamint további egészségügyi eszközöket adományozott Ukrajnának, a több ezer tonnányi élelmiszeren, tisztálkodási szereken, üzemanyagon stb. túl. Továbbá a rescEU program útján Magyarország lélegeztetőgépeket, monitorokat és infúziós pumpákat szállított Ukrajnába és Moldovába. A Hungary Helps program ugyancsak aktív a bilaterális segítségnyújtásban.

A tanácsülésen a miniszterek további témákban is eszmét cseréltek, így áttekintették a Covid-19 oltóanyagokkal kapcsolatos jövőbeni stratégiai kérdéseket, különös tekintettel a harmadik országoknak történő segítségnyújtásra, illetve munkaebéd keretében tekintették át a ritka betegségek terén történő megerősített együttműködés lehetőségeit.