25 Sep

A Tanács elnökségét ellátó Németország célja, hogy a tagállamok októberben elfogadják a tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika új szabályrendszeréről. A megállapodást előkészítendő, az uniós mezőgazdasági miniszterek a legfontosabb fennmaradó vitás kérdéseket vitatták meg szeptember 21-i brüsszeli ülésükön.

A véleménycsere középpontjában a KAP zöld felépítménye, a közvetlen kifizetésekkel kapcsolatos kérdések, illetve az új támogatáselosztási modell (NDM) szerepelt.

 

 

Az elhangzottak alapján a tagállami álláspontok közelednek egymáshoz. Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos emlékeztetett, hogy mindenkinek érdeke, hogy olyan hatékony KAP kerüljön kialakításra, amely az élelmezésbiztonság mellett biztosítja az ambiciózus környezeti és klíma célok megvalósítását.

Az egyebek napirendi pontok között Franciaország a fehérje növények fejlesztésére vonatkozó, 15 tagállam által jegyzett közös nyilatkozatot ismertette.  Ezután Spanyolország felhívta a figyelmet az EU legkülső régióinak támogatását szolgáló POSEI program finanszírozásának fontosságára és jelenlegi szinten történő fenntartására a 2021-2027 időszakban.

Az ülés második felében az egyéb napirendi pontok keretében, egyes tagállamok beszámolói hangzottak el a főlátómezős tápértékjelölés harmonizálása, a ketreces tojótyúktartás betiltása, az afrikai sertéspestis (ASP) németországi megjelenése és a sertéságazat rendkívüli piaci intézkedése kapcsán.

Zárásként a kereskedelmi vonatkozású mezőgazdasági kérdések megvitatására került sor. A miniszterek áttekintést kaptak a jövőbeni kereskedelmi kilátásokról és a folyamatban lévő szabadkereskedelmi tárgyalások agrár szempontból releváns fejleményeiről.  Kiemelt témaként szerepelt a földrajzi árujelzők kapcsán, a szeptember 14-én Kínával aláírt megállapodás, az EU-Mercosur, EU-Mexikó és EU-Új-Zéland megállapodásokkal kapcsolatos tárgyalások és a Brexit kérdései.