4 Oct

A 2022. szeptember 30-i Energia Tanács ülésen Magyarországot Szijjártó Péter miniszter úr képviselte. 


A Tanács megállapodást ért el a magas energiaárak kezelésére irányuló vészhelyzeti beavatkozásokról szóló javaslatot, amely átmeneti vészhelyzeti intézkedést előírja a csúcsidőszaki villamosenergiafogyasztás 5 %-os csökkentését, egyes villamosenergia-termelők profitjára vonatkozó sapka bevezetését, lehetővé teszi a hatósági árszabályozás kiterjesztését a kis-és középvállalkozásokra is, illetve bevezet a fosszilis energiatermelők extraprofitjának elvonására egy egyszeri átmeneti szolidaritási hozzájárulást. A beszedett jövedelmet a tagállamok a magas energiaár enyhítésére, a fogyasztók támogatására használhatnak fel. Magyarország képviseletében Szijjártó Péter miniszter elmondta, hogy a rezsi-csökkentés érdekében nemzeti szinten már bevezettünk intézkedéseket, amelyek célja és hatása hasonló, fontos, hogy ezeket továbbra is fenn tudjuk tartani.

A Tanács továbbá megvitatta a földgázra kivetett esetleges ársapkára vonatkozó lehetőségeket. Magyarország számára kiemelt fontosságú, hogy a kizárólag orosz importra kivetett ársapka ötletét a tagállamok többsége nem támogatta. A rendkívül magas földgáz árak miatt ugyanakkor várható, hogy a Bizottság által publikált pozíciós papír tovább gondolásaként ismét az Energia Tanács elé kerülnek a vezetékes földgáz importra kivetett ársapka bevezetésének, a TTF tőzsde átalakításának és az általános kereskedési feltételek felülvizsgálatának ötletei. Magyarország képviseletében Szijjártó Péter miniszter elmondta, hogy Magyarország ellátásbiztonsága szempontjából bárminemű ársapka bevezetése végzetes következményekkel lenne, ezért azt határozottan elutasítjuk.

A Tanács utolsó napirendi pontjaként tudomásul vette Dánia tájékoztatását az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken észlelt földgáz szivárgások okairól. Elmondta, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a vezetékekben keletkezett károkat robbanások okozták, ami pedig szándékosságra utal. Magyarország képviseletében Szijjártó Péter szolidaritátásáról biztosította az érintett tagállamokat és aggodalmának adott hangot a precedens nélküli esemény miatt.