12 Dec

Az EU tagállamainak űrügyekért felelős kormányzati vezetői 2023. december 8-án a Versenyképességi Tanácson tárgyaltak az unió űrpolitikai jövőképéről. A tanácskozáson Magyarországot Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár képviselte.


A megannyi területet lefedő formáció űrpolitikai fókuszpontjai idén az uniós űrpolitika jövőképe körül koncentrálódtak. Építve a Tanács 2022-ben elfogadott Stratégiai Iránytű, valamint a 2023-as Uniós Biztonsági és Védelmi Űrstratégia dokumentumaira, a tagállami vezetők az elmúlt években jelentősen felborult geopolitikai helyzet okán számos olyan kockázati tényezőről folytattak szakpolitikai vitát, amelyek egységen rávilágítanak az uniós űreszközök és -szolgáltatások védelmének szükségességére. A tanácsülésen a tagállamok egyetértettek abban, hogy az uniós űrképességek a kollektív biztonságunk, illetve természetüknél fogva a hosszú távú uniós stratégiai autonómiánk sarokkövei.

Sztáray Péter államtitkár hangsúlyozta, hogy egy olyan koherens keretrendszer kiépítésére van szükség, amely a folyamatosan fejlődő biztonsági igények mentén a világűrrel kapcsolatos képességeket egy jóval szélesebb körű biztonsági ökoszisztémába tudja integrálni. Ez a fejlődés azonban megkövetel egy rendkívül kényes egyensúlyt a polgári elvek, valamint a biztonsági követelmények között. Az államtitkár kifejtette, hogy ezen egyensúly megteremtésében a két stratégiai dokumentum Magyarország véleménye szerint megfelelő első lépés, hiszen az alapvetően polgári uniós űrprogramok egyes szegmenseit és célzott küldetéseit megfelelően képes lehet a biztonsági és védelmi célokkal összehangolni.

Az uniós tanácskozás margóján az államtitkár megbeszélést folytatott az Európai Bizottság Védelmi és Űripari Főigazgatóság (DG DEFIS) vezetői körével, valamint a 2024 első felében tanácsi elnökségi időszakát töltő Belgium űrügyekért felelős államtitkárával, Thomas Dermine-nel. A bilaterális találkozókon Sztáray Péter megerősítette Magyarország űrstratégiában foglalt ambícióit, valamint támogatását fejezte ki az elnökségi trió partner Belgium irányába az űrpolitikai céljainak elérésében. Magyarország részéről kiemelte, hogy a 2024 második felében esedékes tanácsi időszak alatt készek vagyunk jelentősen hozzájárulni az uniós űrpolitika dinamikájához. 

Forrás: MTI