14 Jun

2022. június 14-én Luxemburgban került sor az Európai Unió egészségügyi miniszterinek (EPSCO) Tanácsülésére. Magyarország képviseletében Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szólalt fel.


Az államtitkár elmondta, hogy Magyarország ahogyan eddig is, a jövőben is garantálja a szükséges humanitárius segítségnyújtást - és ezen belül az egészségügyi ellátást - a háború áldozatai számára. A HIV/AIDS, tuberkulózis, valamint az onkológiai betegek ellátására kijelölt intézmények mellett számos további fekvőbeteg-ellátó intézményt jelöltünk ki a kórházi ellátásra szoruló menekültek részére. Az ellátórendszerben az érintettek ellátásában kiemelt figyelmet fordítunk többek között a nő-, anya- és gyermekvédelemre. A menedékes nők, a várandós anyák, illetve anyák, valamint a gyermekek - az állapotuknak és életkoruknak megfelelően - széleskörű egészségügyi ellátásra jogosultak.

Az ülésen napirendre került az Európai Egészségügyi Adattérre vonatkozó rendelettervezet, amely kapcsán Magyarország előzetes álláspontként jelezte, hogy készek vagyunk egy olyan közös európai keret létrehozatalában közreműködni, amely révén az egészségügyi ellátórendszer működése hatékonyabbá tehető.

A miniszterek szintén áttekintették a Covid-19 oltóanyag beszerzések állását, tekintettel arra, hogy több tagállam súlyos oltóanyag felesleggel küzd. Magyarországot ugyan ez a probléma a gondos beszerzési tervezésnek köszönhetően nem érinti, azonban mindenképpen szükségesnek tartjuk, hogy a kiszállított vakcinák esetében biztosított legyen a megfelelő hosszúságú eltarthatósági idő.

A Bizottság beszámolt az orvostechnikai rendelet végrehajtásának állásáról is, és Magyarország kérte, hogy a Bizottság tegyen meg minden szükséges jogalkotási és nem jogalkotási lépést az orvostechnikai eszközök folyamatos elérhetőségének biztosítása érdekében.

Az unió új, globális egészségügyi stratégiájáról szóló vita keretében magyar részről jeleztük, hogy prioritásnak tekintjük a klímaváltozás, az állati eredetű betegségek okozta kihívások középpontba helyezését, és fontosnak tartjuk az Egészségügyi Világszervezet vezető szerepének megerősítését.