18 Mar

2021. március 16-án került sor az EU egészségügyi minisztereinek videokonferenciájára, amelyen a miniszterek az Európai Bizottság által február 3-án nyilvánosságra hozott európai rákellenes tervről folytattak eszmecserét. Hazánkat Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár képviselte, aki hozzászólásában kiemelte, hogy a rákellenes terv fenntarthatóságában a prevenciónak kulcsszerepe van, ezért is támogatna Magyarország egy olyan ambiciózus programot, amellyel Európa dohány- és nikotinmentessé válhatna.

A magyar államtitkár felkérte a Bizottságot, hogy fontolja meg a dohánytermékek egységes csomagolásának uniós szintű bevezetését, illetve az ízesítésre és a nikotintartalomra vonatkozó további korlátozások elfogadását az újgenerációs dohánytermékek esetében is. Prof. Dr. Horváth Ildikó kitért arra is, hogy az uniós rákellenes tervnek úgy kell figyelembe vennie az eltérő tagállami kiindulópontokat, hogy előtte meg kell állapodni az adatgyűjtés egységes módszertanában.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a magyar kormány elkötelezett a rák elleni küzdelemben, különösen a korai diagnosztizálásban. Utalt arra, hogy Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter aktív közreműködésével hazánk 1993 óta működteti a Nemzeti Rákkontroll Programot, illetve 2018-ban létrehoztuk a Közép-európai Onkológiai Akadémiát, hogy nemzetközi összefogást kezdeményezzünk a közép- és kelet-európai országok között. Fontos eredménynek tartjuk, hogy 2014-ben iskolai kampányoltás keretében bevezetett, kötelezően felajánlandó, térítésmentes HPV-oltásnak köszönhetően Magyarországon az átoltottság a 7. osztályos lányoknál már elérte a 82 százalékot. 

A kutatásokban a kelet-közép-európai kutatók egyenlő részvételének biztosítására is felhívta a figyelmet a magyar államtitkár, aki végül kiemelte, hogy e területen támogatjuk az uniós szintű kezdeményezéseket, hiszen Európa csak összefogással lehet sikeres. 

Az ülésen a miniszterek áttekintették az aktuális járványhelyzetet, és egyetértettek abban, hogy a megfelelő lakossági immunizáltság eléréséig fenn kell tartani a közegészségügyi védőintézkedéseket.