8 Dec

Több ország mellett Magyarország sem támogatja az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő csalások ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló irányelvjavaslatot (PIF), valamint az európai ügyészség (EPPO) létrehozásáról szóló tervezetet - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter Brüsszelben, az uniós tagországok igazságügy-miniszteri tanácskozásának szünetében az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön.

Trócsányi László arról tájékoztatott, hogy az unió pénzügyi érdekeit érintő csalások elleni küzdelemről szóló irányelvjavaslat lehetővé teszi, hogy a súlyos, határokon átnyúló áfa-csalás eseteiben a vádhatósági eljárás lefolytatása az Európai Ügyészség által, uniós szinten történjen.

Magyarország határozott álláspontja - több más tagállammal együtt - hogy az adóigazgatást érintő döntések egyhangúságot igényelnek. Magyarország tehát nem tudja támogatni a szabályozás létrejöttét, mivel az áfa-bevételek több, mint 95 százaléka a nemzeti költségvetésbe folyik és így a szubszidiaritás és az arányosság elvét is sérti, ezáltal felvethet szuverenitási aggályokat is - hangsúlyozta a miniszter.

Az Európai Ügyészség létrehozását illetően    Trócsányi László hangsúlyozta, hogy abban három úgynevezett "opt-out"-tal rendelkező ország már eleve nem vesz részt (Nagy-Britannia, Dánia és Írország), emellett Svédország is bejelentette, hogy nem támogatja az Európai Ügyészség létrehozását. Hollandia és Lengyelország is fenntartásait hangsúlyozta.

A miniszter elmondta, Magyarország nem látja hatékonynak az Európai Ügyészség létrehozását, figyelemmel arra, hogy jelenleg is vannak olyan intézmények, mint például az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust), vagy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), amelyek jelenleg is eljárnak az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben. Egy új intézmény létrehozatala óhatatlanul e két jól működő szervezet meggyengítésével járna.

Az Európai Ügyészség, mint önálló intézmény létrehozatala Magyarország esetében az alaptörvénnyel való összhang kérdését is felveti, miután az abban rögzítettek szerint a magyar ügyészség az állam büntetőigényének kizárólagos érvényesítője - hangsúlyozta Trócsányi László.