21 Dec

A Környezetvédelmi Tanácsra 2021. december 20-án került sor Brüsszelben. Magyarországot Steiner Attila a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államititkár képviselte.


A miniszterek tudomásul vették a Fit for 55 csomaggal kapcsolatban elért és véleménycserét folytattak a javaslatcsomag egyes elemeiről. Számos delegáció kiemelte a szociális és gazdasági hatásait az EU Kibocsátáskereskedelmi Rendszere tervezett kiterjesztésének a közúti közlekedési és épületszektorra, míg néhány delegáció támogatását fejezte ki az érintett szektorokban történő karbonárazásra. Ezzel összefüggésben több delegáció jelezte aggályát, hogy a Szociális Klímaalap megfelelő eszköz lesz-e arra, hogy ezen hatásokat kezelje. Magyarország kiemelte, hogy tekintettel az lakosságra gyakorolt hatással, Magyarország nem támogatja az új ETS bevezetését az épület és közúti közlekedés szektorokra.

Az egyéb napirendi pontok között az Európai Bizottság bemutatta a glasgow-i klímacsúcs (COP26) eredményeit. A tagállamok ugyancsak véleménycserét folytattak a Mobilitási Csomag és a klímacélok összhangját érintően.

 A miniszterek tudomásul vették az Akkumulátor rendelet egyeztetéseinek előrehaladásáról készült jelentést, amelynek célja a körforgásos gazdaságban történő átmenet elősegítése, illetve az akkumulátorok környezetterhelésének csökkentése az élettartamuk során.

 

 

A miniszterek véleménycserét folytattak a 2030-ig tartó időszakra szóló uniós talajvédelmi stratégiáról. A stratégia önkéntes és kötelező intézkedéseket javasol a talajok védelmére, helyreállítására és fenntartható használatára. Célja a talaj széntartalmának növelése a mezőgazdasági területeken, az elsivatagosodás elleni küzdelem, a leromlott földterületek és talajok helyreállítása, valamint annak biztosítása, hogy 2050-re valamennyi talaj-ökoszisztéma egészséges állapotba kerüljön.

Magyarország Luxembourggal és Ciprussal együtt támogatta Ausztria javaslatát az új génkezelési technikákkal kapcsolatban, amely felhívta a Bizottságot arra, hogy vegye figyelembe az „elővigyázatosság elvét” és vizsgálja minél szélesebb körben a technikák hatásait a kockázatok megismerése érdekében.