22 Jun

2023. június 20-án került sor a Környezetvédelmi Tanácsra Luxemburgban. Magyarországot az ülésen dr. Raisz Anikó környezetvédelemért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár képviselte.

A Tanács napirendjének kiemelt pontja a természet-helyreállítási rendelet. A minisztereknek – Magyarország támogatása mellett - sikerült megállapodniuk a tanácsi közös álláspontban, így – amennyiben az Európai Parlament is készen áll – elkezdődhetnek az intézményközi tárgyalások a végső szöveg elfogadása érdekében. A természet-helyreállítási rendelet célul tűzi ki, hogy 2050-ig valamennyi elromlott állapotú élőhelyet helyre kell állítani, és többek között előírásokat fogalmaz meg a mezőgazdasági és erdei ökoszisztémák egészségesebb működésének előmozdítása, továbbá a városi zöld területek növelése érdekében.


A miniszterek véleménycserét folytattak továbbá a nehéz-tehergépjárművek CO2 kibocsátási sztenderdjeire vonatkozó javaslat céljairól és az abban foglalt rugalmasságokról. A tagállamok jelenleg megosztottak a javasolt célértékek elfogadhatóságával kapcsolatban. Dr. Raisz Anikó kiemelte, hogy bár Magyarország továbbra is elkötelezett a klímasemlegesség mellett, kiegyensúlyozott célokra van szükség. Aggályát fejezte ki ezzel összefüggésben az új városi autóbuszokra meghatározott 2030-as zéró kibocsátási céllal szemben annak szociális és kisebb településekre gyakorolt hatása miatt.

A tagállamok vitát folytattak továbbá a környezeti levegő minőségéről szóló irányelv felülvizsgálatáról. Az irányelv célja, hogy a levegőszennyezés negatív egészségügyi és környezeti hatásait csökkentse a levegőminőségi előírásoknak a WHO ajánlásaival való összehangolása által. A miniszterek megvitatták a javaslat ambíciószintjét és a cél elérését segítő eszközöket.

Az ebéd során a miniszterek az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Feleinek 28. Konferenciája (COP28) előkészületeiről és a COP28-al összefüggésben az uniós prioritásokról, valamint a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésével kapcsolatos álláspontról egyeztettek.

Az egyebek napirendi pontok között a következő uniós elnökséget ellátó Spanyolország minisztere bemutatta környezetvédelmi és klímapolitikai munkaprogramját.