19 Mar

A környezetvédelmi miniszterek a március 18-i informális videokonferencián vitát folytattak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló új uniós stratégiáról, amelyet az Európai Bizottság tett közzé egy hónappal ezelőtt.

A miniszterek egyetértettek a stratégia három fő célkitűzésével, hangsúlyozva, hogy a klímaváltozás elkerülhetetlen negatív hatásaihoz (mint például a szárazság, hőhullámok, árvizek) való alkalmazkodásnak gyorsabbnak és rendszerszintűbbnek kell lennie. Ezen célok elérése segítené a tagállamokat a klímaváltozásnak elleálló gazdaság és társadalom építésében. A miniszterek hangsúlyozták a klímaváltozással kapcsolatos károkról és veszteségekről elérhető adatok, a kockázatkezelés, valamint a magán- és a biztosítási szektor bevonásának fontosságát. A stratégia további célja a nemzetközi fellépés erősítése, harmadik országok támogatása az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás terén. Ezzel összefüggésben a miniszterek hangsúlyozták a nemzetközi finanszírozás fontosságát. Az elnökség tájékoztatta a minisztereket a Tanács és az Európai Parlament között az európai klímatörvényéről folyamatban lévő politikai tárgyalások állásáról. Ez az új uniós jogszabály fogja meghatározni a magasabb szén-dioxid kibocsátás-csökkentési célt 2030-ra és a klímasemlegességi célt 2050-re.

A környezetvédelmi miniszterek megvitatták, hogyan lehet az európai forrásokat felhasználni az Európai Szemeszter keretében a koronavírus-járvány miatt kialakult egészségügyi, gazdasági és társadalmi célokra olyan módon, hogy a környezetvédelmi kérdésekben is előrelépést hozzon. A környezetvédelmi miniszterek továbbá meghatározták a kereteit az Akkumulátor szabályozás kérdésében a további tárgyalásoknak, annak érdekében, hogy egyszerre segítsék elő az elektromos meghajtású közúti közlekedés elterjedését, a klímacélok teljesülését, és az átállást egy olyan „körforgásos gazdaságra”, ahol a hulladék elsősorban nyersanyagnak minősül.

Az elnökség tájékoztatta a minisztereket a Fenntartható vegyi anyag stratégiáról készült tanácsi következtetések elfogadásáról. A következtetések bemutatják az EU politikai elköteleződését a vegyi anyagok teljes életciklusának fenntarthatóvá alakítására uniós és nemzetközi szinten egyaránt, amely legjobb módja a Bizottság által 2020 októberében elfogadott stratégia mihamarabbi végrehajtásának megkezdése. A minisztereket tájékoztatták továbbá arról, hogy az Unió 2030-ig tartó átfogó környezetvédelmi cselekvési programjáról sikerült közös álláspontot elfogadni, így megkezdődhet a tárgyalás az Európai Parlamenttel.