14 Mar

2023. március 14-én Brüsszelben került sor az Európai Unió egészségügyi minisztereinek (EPSCO) tanácsülésére.


Az ülést Acko Ankaberg Johansson, a svéd kormány egészségügyi ellátásért felelős minisztere vezette, az Európai Bizottságot Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos képviselte. Magyarország képviseletében Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szólalt fel. Az ülésen részt vett Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) főigazgatója és Andrea Ammon, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója is.

A Tanácsülésen a miniszterek eszmét cseréltek az elmúlt időszakban egész Európát érintő gyógyszerhiányról, amely globális okokra vezethető vissza. Takács Péter államtitkár is osztotta azt a véleményt, hogy ha a jövőben el akarjuk kerülni a hasonló helyzeteket, megerősített együttműködésre van szükség. Amennyiben az EU az alapvető gyógyszerek globális hiányával szembesül, képesnek kell lenni arra, hogy időben egyeztetni tudjunk a gyártókkal, a forgalomba hozatali engedélyek jogosultjaival és más érdekelt felekkel. Az ilyen egyeztetések alátámasztásához képesnek kell lennünk adatokat gyűjteni, például az EU-ban használt hatóanyag eredetéről, az EU-ban lévő gyártási kapacitásokról és más kulcsfontosságú információkról, hogy világosan meg tudjuk határozni, mit lehet tenni uniós szinten, amikor a globális szereplőkkel egyeztetésekre kerül sor.

Az ülésen a tagállamok tájékoztatást kaptak az Európai Bizottság által megfogalmazott uniós globális egészségügyi stratégiáról is. Hozzászólásában Takács Péter államtitkár elmondta, hogy a stratégiának illeszkednie kell olyan uniós szakpolitikai célkitűzésekhez, mint a krónikus betegségek, így a rák elleni küzdelem, a digitalizáció és a határon átnyúló egészségügyi veszélyekről szóló küzdelem.

A Covid vakcinák közös beszerzésével kapcsolatban Takács Péter államtitkár hangsúlyozta, hogy a jelenlegi járványügyi, gazdasági és geopolitikai helyzet nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok olyan vakcinákat vásároljanak, amelyekre nincs szükségük. E tekintetben további tárgyalásokat tartunk fontosnak, és számítunk a Bizottság támogatására.

Az EPSCO tanács egészségügyi napirendjén a fentieken túl szerepelt még az Európai Gyógyszerügynökség részére fizetendő díjakról szóló rendelettervezet, az orvostechnikai rendelet végrehajtása, a nemzetközi pandémiás egyezmény létrehozatala, illetve a Covid hosszútávú egészségügyi hatásait vizsgáló együttműködés.