19 Jan

Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter képviselte Magyarországot az idei év első ECOFIN ülésén, melyre január 18-án került sor. Az ülés két fő témája a  globális minimum adómérték biztosításáról szóló tanácsi irányelv, illetve a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz végrehajtása voltak.


Az előbbi kapcsán a miniszter elmondta, hogy jelenleg még elemezzük a javaslatot, különösen pedig azt, hogy a szabályok miként hatnak a Magyarországon működő multinacionális vállalatcsoport-tagokra, illetve a tisztán belföldi vállalatokra. Mindenesetre ambiciózusnak tartjuk azt, hogy az új szabályok 2023. január 1-jével hatályba lépjenek, hiszen a tagállamok részére megfelelő idő biztosítása szükséges a javaslat elfogadására és átültetésére, illetve az adózók számára is megfelelő felkészülési idő biztosítása szükséges az új szabályok gyakorlati alkalmazásához. Továbbá Varga Mihály emlékeztetett, hogy az OECD adóreform 2. pillérét képező globális minimumadót érintő megállapodás egy széleskörű csomag részeként került elfogadásra, amely az 1. pillér szabályait is magában foglalta. Ebből következően a két pillér együttes kezelése indokolt.

A helyreállítási alap kapcsán a miniszter emlékeztetett, hogy az 2020-ban azért került létrehozása, hogy senkit se hagyjunk hátra az EU-ban a válságkezelés során. Most, két évvel később viszont azt látjuk, hogy az uniós átlagnál fejlettebb, nagy tagállamok mind hozzájutottak a forrásukhoz és a helyreállítás a legtöbb országban már folyamatban van, míg a jól megtervezetett magyar helyreállítási terv még nem került elfogadásra. Magyarország ilyen igazságtalan kezelése ellentmond a kohézió és a továbbra is szükséges gazdasági konvergencia igényének. Kérte, hogy a Bizottság mielőbb találjon megoldást erre a problémára.