25 May

Az ECOFIN május 24-i ülésén a miniszterek hosszasan tárgyaltak az aktuális gazdasági helyzetről, illetve az Ukrajnának nyújtandó további segítségnyújtásról is.

A gazdasági helyzetről szóló vita hátterét a Bizottság tavaszi előrejelzése adta. Egyetértés volt abban, hogy az elkövetkezendő időszak legfontosabb feladata az infláció féken tartása, melyet elsősorban az energiaárak emelkedése táplál.

A miniszterek pozitívan fogadták az Ukrajnának nyújtandó új makrogazdasági pénzügyi támogatásra vonatkozó javaslatot, emellett eszmecserét folytattak az Oroszországgal szembeni szankciók végrehajtásáról, azok gazdasági és pénzügyi következményeiről.

A miniszterek ugyancsak eszmecserét folytattak a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) végrehajtásának jelenlegi állásáról, melynek középpontjában a RePowerEU javaslattal összefüggő RRF rendelet módosítási javaslat állt.

Információs pontként az ECOFIN tájékoztatást kapott a legutóbbi G20 pénzügyminiszteri és jegybankelnöki találkozó eredményeiről, a jelenleg vizsgált pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó jogalkotási javaslatok állásáról, valamint a Vámunió előtt álló kihívásokról.