21 Jun

A június 17-i luxemburgi ECOFIN ülésen a miniszterek megvitatták az aktuális gazdasági körülményeket, különös tekintettel a növekvő inflációra. Egyetértés volt abban, hogy koordinált fellépéssel, a legsérülékenyebb háztartásokat segítő intézkedésekkel megfelelő választ adhatunk a kihívásokra.


A jogalkotási napirendi pontok alatt Uniós saját forrás rendszerével, a pénzmosás elleni jogalkotási csomaggal, illetve a globális minimum adómérték biztosításáról szóló tanácsi irányelvvel foglalkoztak a miniszterek. Ez utóbbi elfogadását bár Magyarország ezen a ponton nem tudta támogatni, de nyitott további tárgyalásokat folytatni a kérdésben.

A nem-jogalkotási napirendi pontok során az ECOFIN tájékoztatást kapott az RRF végrehajtásának állásáról, illetve jóváhagyta a lengyel helyreállítási tervet. A miniszterek támogatták Horvátország jövő évi euróövezeti csatlakozását is, így ezzel januártól már 20 tagállam használhatja majd a közös valutát. A miniszterek végezetül jóváhagyták a 2022. évi Európai Szemeszter keretében kiadott országspecifikus ajánlásokat.