20 Nov

A Külügyek Tanácsa kereskedelmi formációjának következő ülésére 2019. november 21-én kerül sor Brüsszelben. A Tanácsülésen a magyar delegációt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezeti.
A miniszterek áttekintik a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) folyó reformtörekvések és egyeztetések helyzetét, ahol két témára kívánnak fókuszálni. Egyrészt megvitatják a vitarendezési mechanizmus fellebbviteli testületének válságát, mivel az várhatóan december 11-től működésképtelenné válik és a vonatkozó uniós stratégiát. Másrészt áttekintik a 2020 júniusában megrendezendő 12. miniszteri konferencia előkészítésével kapcsolatos egyeztetések helyzetét és a lehetséges uniós prioritásokat. Magyar részről kulcsfontosságúnak tartjuk a multilaterális kereskedelmi rendszer megőrzését, és elkötelezettek vagyunk a WTO átfogó reformja mellett.
A miniszterek eszmecserét folytatnak az EU-USA kereskedelmi kapcsolatok állásáról, legutóbbi fejleményeiről. A vita elsősorban a jelenleg folyó kétoldalú egyeztetések és tárgyalások állására, illetve lehetséges együttműködési területekre, a korábban kilátásba helyezett amerikai gépjárműpótvámok bevezetésének eshetőségére, illetve az Airbus WTO vitarendezési ügy keretében bevezetett amerikai pótvámokra fókuszálódik majd. Magyarország támogatja a kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzését az USA-val, így a folyamatban lévő megfelelősségértékelési tárgyalások és sztenderdekre vonatkozó egyeztetések előre vitelét is. Kulcsfontosságú számunkra, hogy elkerüljük az USA által kilátásba helyezett gépjármű pótvámokat.
Malmström biztos ismerteti a Bizottság szabadkereskedelmi megállapodások végrehajtásáról szóló éves jelentését, mely alapján a miniszterek általános vitát folytatnak az uniós szabadkereskedelmi megállapodásainak végrehajtásáról, annak esetleges hatékonyabbá tételéről.
Egyebek alatt a kereskedelmi biztos ismerteti a nemzetközi kereskedelemről készített 2019-es Eurobarométer felmérés eredményeit, illetve Hollandia tájékoztatást ad a felelős vállalati magatartásra vonatkozó javaslatáról.
A munkaebéd során a miniszterek áttekintik az EU-Kína kereskedelmi kapcsolatokat, ahol kiemelt figyelmet kap a folyamatban lévő beruházási tárgyalások előre vitele. Emellett a kereskedelmi biztos áttekintést ad az EU folyamatban lévő szabadkereskedelmi tárgyalásainak állásáról.