16 Dec

A magyar gazdaságban dimenzióváltás zajlik, amely során a termelésre fókuszálás helyett a magasabb hozzáadott értékű munkahelyekre, a szolgáltatásokra, a kutatásra és a fejlesztésre kerül a hangsúly - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter december 9-én az Állandó Képviseleten tartott „Invented and made in Europe” konferencián.

A konferencián felszólalt Catherine Estrampes GE Healthcare Europe elnök-vezérigazgatója kiemelve,hogy Magyarország és a General Electric közötti 30 éves együttműködés megmutatja milyen lehetőségek rejlenek a transzatlanti innovációs partnerségben. Ebben újabb mérföldkő a Debreceni Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology közötti megállapodással útjára bocsátott Catalyst Program is.

A kerekasztal megbeszélésen részt vett Kurt Höller, az EIT Health üzleti és kreatív igazgatója, Mathias Goyen a GE Healthcare Europe egészségügyi főtanácsosa, Ernest Lara az MIT catalyst program menedzsere, Szilvássy Zoltán a Debreceni Egyetem rektora, István Szabó a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese és Bjoern Eskofier a Friedrich-Alexander Egyetem professzora. A panel résztvevői egyetértettek abban, hogy a jövőben az akadémiai szektor és az üzleti szféra közötti, a kormányzat által megfelelő módon támogatott szoros együttműködésére van szükség annak érdekében, hogy az innováció megfelelő módon azonosulhasson a piacon.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár aláhúzta, hogy az egészségügy terén az ellátórendszert érintő kihívások kezeléséhez szükséges innovációra van szükség.

A konferencia zárszavában Jean-Eric Paquet az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóság főigazgatója tájékoztatást adott az innovációt támogató uniós programok jövőbeni tervezéséről.