12 Nov

November 9-én került sor a Gazdasági és Pénzügyminiszterek ülésére Brüsszelben, ahol Magyarországot Gion Gábor pénzügypolitikáért felelős államtitkár képviselte.

A miniszterek vitát folytattak a gazdasági kormányzási keretrendszer reformjáról. Egyetértés volt a tagországok között abban, hogy a legfontosabb feladat annak biztosítása, hogy a megemelkedett államadóssági szinteket úgy csökkentsék a tagállamok, hogy közben fenntartható növekedési pályán maradnak, és lehetőség szerint fokozzák beruházásaikat a zöld és digitális átállás támogatása érdekében. Államtitkár Úr emellett kérte azt is, hogy a szabályok egyszerűbbek, átláthatóbbak legyenek, és megalapozott, megfigyelhető és mérhető indikátorokon alapuljanak.

Jelentős érdeklődést váltott ki a miniszterek között az energia árak növekedéséről szóló vita is, ahol a Bizottság októberben kiadott közleményében felvázolt eszköztárhoz képest a tagországok többsége további intézkedéseket tart szükségesnek. Magyar részről elmondtuk, hogy számunkra elsőrendű a megfizethető nyersanyag- és energiaárak biztosítása a háztartások számára, ezért számos más uniós országhoz hasonlóan mi is javaslatokat tettünk a jelenlegi helyzet kezelésére. A vita várhatóan a decemberi ECOFIN ülésen folytatódik majd.