23 Sep

2021. szeptember 21-22-én Szlovéniában került sor az energiaügyi miniszterek informális találkozójára, amelyen Magyarországot Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára képviselte.

Az uniós miniszterek a 2030-as 55 %-os kibocsátáscsökkentési csomag energetikai jogszabályait vitatták meg, különösen a megújuló energiaforrásokból származó energia és az energiahatékonyság növelése előtt álló kihívásokat, illetve a tömeges e-mobilitás megvalósításával felmerülő kérdéseket.

Tekintettel arra, hogy a kibocsátások 75 %-a köthető az energiaszektorhoz, e szektor átalakítása kulcsfontosságú a 2030-as 55 %-os kibocsátáscsökkentési cél teljesítéséhez, azonban az átmenetnek igazságosnak és megfizethetőnek kell lennie. Ennek kulcsa az Európai Bizottság szerint az éves energiamegtakarítási cél megerősítése, illetve a megújuló energia arányának növelése a fűtés, távfűtés, épület, közlekedés és ipari ágazatokban is.

Steiner Attila államtitkár biztosított arról, hogy Magyarország támogatja a klímasemlegesség elérését és az ehhez szükséges ambíciókat, ugyanakkor az EU-s szabályozásnak figyelembe kell vennie a magyar természeti, gazdasági és társadalmi adottságokat. A tagállamoknak rugalmasságra van szükségük a kibocsátáscsökkentés költséghatékony megvalósításához. A bizottsági javaslatok nem eredményezhetik a lakossági energiaárak emelkedését.

Ahhoz, hogy folyamatos és megbízható legyen a lakosság energiaellátása, minden alacsony kibocsátással járó technológiára szükség van, így az atomenergiára és földgázra is.

Az ülést megelőzően a V4 tagállamok delegációvezetők egyeztetésének köszönhetően a V4 országok hasonló üzenetet fogalmaztak meg. 

Emellett több miniszter felhívta a figyelmet a rekordmagas energiaárakra, és kérték ennek mielőbbi, összehangolt kezelését a Bizottságtól.

A közlekedési miniszterekkel közös, elektromobilitás ösztönzéséről, illetve az ehhez szükséges alternatív töltő infrastruktúra mielőbbi kiépítéséről szóló második ülésszakon Államtitkár úr bemutatta a magyar zöld busz programot, amely reményeink szerint jelentősen hozzájárul majd a közlekedési kibocsátások csökkentéséhez.