23 Mar

Az agrárminiszterek március 21-i, brüsszeli találkozójuk során többek között a mezőgazdasági piacok helyzetéről, a KAP stratégiai tervek elfogadási folyamatáról, a növényi fehérjék EU-n belüli termelési potenciáljának növeléséről, a földrajzi árujelzőkre, illetve a növényvédő szerek fenntartható használatára vonatkozó szabályozások felülvizsgálatáról folytattak eszmecserét.

Az agrárpiacok Ukrajna elleni inváziót követő helyzete kapcsán a tárcavezetők szolidaritásukat fejezték ki az ülés során videókapcsolat útján bejelentkező Román Lescsenkó ukrán agrárminiszternek. A vita során az élelmezésbiztonság kérdését valamennyien prioritásként emelték ki és széleskörűen támogatták a Bizottság válságintézkedési javaslatait.

A KAP Stratégiai Tervek jóváhagyási folyamata során Nagy István miniszter kellő rugalmasságot és a kialakult válsághelyzet figyelembevételét kérte a Bizottságtól. Magyarország a V4-ek és Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia nevében bemutatta közös nyilatkozatát a Tervek mihamarabbi elfogadására vonatkozóan.

A földrajzi árujelzők szabályozásának felülvizsgálata kapcsán 15 tagállam – köztük Magyarország – hívta fel a figyelmet a fenntarthatósági követelmények önkéntes alkalmazására, a földrajzi árujelző kérelmek értékelésének kérdésére, a termelői szövetségek szerepére, valamint a hatósági ellenőrzések kiigazítására.

A tagállamok döntő többsége – köztük Magyarország is - egyetértett az uniós fehérjenövény stratégia kidolgozására vonatkozó törekvés fontosságával.

A növényvédő szerek fenntartható használatáról szóló jogszabály felülvizsgálatával kapcsolatban számos tagállam fejtette ki aggályait. A miniszterek hangsúlyozták, hogy a csökkentési célok nem vezethetnek a mezőgazdasági termelés csökkenéséhez. Nagy István miniszter hangsúlyozta, hogy elkötelezettek vagyunk a Termőföldtől az asztalig stratégiában foglalt uniós célkitűzések megvalósításában, ugyanakkor figyelembe kell venni az eltérő tagállami kiindulópontokat is.

Az ülés témái között szerepelt továbbá a G7 mezőgazdasági miniszterek rendkívüli ülése, a növényvédő szerek alternatíváinak elérhetősége, a műtrágya ár növekedése, valamint az üzemanyag költségek emelkedésének halászati ágazatra gyakorolt hatása is.