9 Sep

Az európai vidéki területek előtt álló kihívásokról folytattak eszmecserét az uniós mezőgazdasági miniszterek a Szlovéniában tartott informális ülésükön.

A szlovén EU elnökség szervezésében szeptember 5-7. között Brdo pri Kranju-ban megtartott informális miniszteri találkozó témája a vidéki területek előtt álló kihívások és a városi és vidéki területek közötti párbeszéd megerősítése volt.

Az EU mezőgazdasági miniszterei egyetértettek abban, hogy a vidéki térségek szerepe létfontosságú Európa jövője szempontjából.

A magyar delegációt vezető Feldman Zsolt államtitkár emlékeztetett, hogy az elkövetkezendő pénzügyi ciklusban nagy lehetőséget kínál a családi gazdaságok megerősítésére, a mezőgazdasági vállalkozások modernizációjára és új munkahelyek teremtésére, valamint a vidéki közszolgáltatások színvonalának emelkedésére. Reményei szerint ezek együttes hatása élhetőbbé, vonzóbbá és gazdaságilag is erősebbé teszik majd a vidéket. Környezeti szempontok között kiemelte, hogy az évszázadok alatt a mezőgazdasági termelés által zömében kultúrtájjá alakított vidéki Európa képének megőrzése nem lehetséges mezőgazdasági termelők nélkül. Emellett a vidéki területek hagyományai az egész társadalom számára fontosak, hiszen a nemzeti identitás szerves részét képezik.

Végezetül mindenkit közös munkára ösztönzött annak érdekében, hogy valamennyi európai vidéki térség a nyertese legyen az új programozási időszaknak.