25 Mar

A miniszterek megvizsgálták az Európai Tanács tagjainak március 25-i és 26-i videokonferenciájára készített nyilatkozatot. Az uniós vezetők a videokonferencián megvitatják majd a Covid19-világjárvánnyal kapcsolatos válaszintézkedéseket, valamint tárgyalni fognak az egységes piacról, az iparpolitikáról, a digitális transzformációról és a gazdaságról, a Földközi-tenger keleti térségében kialakult helyzetről, valamint az EU és Oroszország közötti kapcsolatokról.

  • color: inherit;Covid19: A vezetők áttekintik az oltóanyagok bevezetésének állását és a járványügyi helyzetet, valamint folytatják a világjárvány okozta válság megoldását célzó válaszlépések koordinálását.
  • Egységes piac, iparpolitika, valamint digitális transzformáció és a gazdaság: A vezetők megvitatják az egységes piaccal, az iparpolitikával és a digitális transzformációval kapcsolatos fő prioritásokat. Emellett megbeszélést folytatnak a digitális iránytűről és többek között az abban kitűzött, 2030-ig elérendő célokról, továbbá áttekintik a digitális adóztatás terén végzett munkát. A vezetők foglalkozni fognak a 2021. évi európai szemeszter prioritásaival, és felkérést kapnak majd arra, hogy a következő hivatalos ülésükön hagyják jóvá az euróövezet gazdaságpolitikájáról szóló ajánlást.
  • color: inherit; A Földközi-tenger keleti térsége: Az uniós vezetők megvitatják a Földközi-tenger keleti térségében kialakult helyzetet. A főképviselő és a Bizottság – az Európai Tanács 2020. decemberi következtetései nyomán – várhatóan még az ülést megelőzően jelentést nyújt be az EU és Törökország közötti kapcsolatokról.
  • Oroszország: Az uniós vezetők megbeszélést folytatnak az Oroszországgal fennálló kapcsolatokról.

 

Európai Tanács