22 Apr

Az Európa-ügyi miniszterek 2021. április 20-i informális videokonferencia ülésén Magyarországot Varga Judit miniszter asszony képviselte. A Tanácsot Ana Paula Zacarias, EU ügyekért felelős portugál államtitkár elnökölte, a Bizottságot pedig Maroš Šefčovič és Dubravka Šuica alelnökök, valamint Várhelyi Olivér és Didier Reynders biztosok képviselték.

Az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok

Az Európa-ügyi miniszterek 2021. április 20-án informális videokonferencia ülés keretében áttekintették az EU és az Egyesült Királyság közti kapcsolatok helyzetét. Az északír békefolyamat eredményeinek és az uniós belső piac integritásának megőrzése érdekében a tagállamok támogatták a Bizottság erőfeszítéseit a Kilépési Megállapodás Északír Jegyzőkönyvének végrehajtása kapcsán azonosított problémáknak a megállapodás keretei közötti, a brit féllel egyeztetett megoldásokkal történő rendezésére. Egyetértettek azzal, hogy ennek érdekében a két fél határidőket megjelölő végrehajtási munkaprogramot egyeztessen. A tagállamok megvitatták továbbá az EU és az Egyesült Királyság között 2021. január 1-től ideiglenesen alkalmazott Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás megerősítésének helyzetét és reményüket fejezték ki, hogy az Európai Parlament április utolsó hetében napirendre tűzi a megállapodás megkötéséhez szükséges egyetértéséről való szavazást. Ez szükséges ahhoz, hogy a megállapodás 2021. május 1-jén hatályba léphessen.

Konferencia Európa jövőjéről

Az Elnökség tájékoztatta az Európa-ügyi minisztereket az Európa jövőjéről szóló Konferencia helyzetképéről, a Konferencia vezető testületének első két ülését követően. Az Európa jövőjéről szóló konferencia célja, hogy bevonja a polgárokat egy széleskörű vitába Európa jövőjéről.

Az Európa jövőjéről szóló Konferencia vezető testülete 2021. április 19-én megnyitotta az Európa jövőjéről szóló Konferencia többnyelvű digitális platformját a polgárok számára, felkérve az összes uniós polgárt, hogy vegyenek részt saját jövőjük és egész Európa jövőjének alakításában. (https://futureu.europa.eu/?locale=hu)

Az Elnökség továbbá tájékoztatta a minisztereket, hogy a 2021. május 9-re tervezett nyitóesemény Strasbourgban kerül megrendezésre, hibrid formátumban, amelyen a polgárok is részt vehetnek digitális formában, interaktív módon. A nyitóesemény televíziós és online közvetítésére is sor kerül.

A Konferencia a tervek szerint 2022 tavaszáig elfogadja következtetéseit és iránymutatással szolgál Európa jövőjét illetően.

Éves jogállamisági párbeszéd – országspecifikus megbeszélés

Az informális tanácsülésen a miniszterek az éves jogállamisági párbeszéd keretében országspecifikus vitát folytattak öt tagállamról, Németországról, Írországról, Görögországról, Spanyolországról és Franciaországról.

Covid-19 – Uniós koordináció

A Bizottság és az Elnökség tájékoztatta a minisztereket a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos uniós koordináció állásáról, ezt követően a miniszterek eszmecserét folytattak a járvánnyal kapcsolatos legaktuálisabb kérdésekről, kitérve az oltások kérdésére, a digitális zöld igazolványok kapcsán folyamatban lévő munkára, valamint a járványügyi helyzetre és az utazási korlátozásokra.

Bővítés, valamint a stabilizációs és társulási folyamat

Az Elnökség helyzetértékelést adott a bővítési és a stabilizációs és társulási folyamatról, valamint a következő hónapok prioritásairól, nevezetesen az előcsatlakozási támogatási eszköz (IPA III) rendeletéről folytatott tárgyalások lezárásáról, kormányközi konferenciák szervezéséről Montenegróval és Szerbiával a felülvizsgált bővítési módszertan alapján, valamint az első kormányközi konferenciák megtartásáról Észak-Macedóniával és Albániával.