15 Dec

Az uniós agrárminiszterek tanácsi következtetéseket fogadtak el az élelmiszer-ellátási és élelmezésbiztonsági vészhelyzeti tervről. A következtetések elismerik, hogy az uniós élelmiszer-ellátási lánc általában ellenálló, azonban beazonosította a meglévő hiányosságokat, a jövőbeli válsághelyzetek kapcsán pedig az uniós szintű felkészültséget javító intézkedéseket hangsúlyozta.

A bemutatott erdőirtás és erdőpusztulás visszaszorítását célzó rendelet tervezetet széleskörű támogatás fogadta, a hozzászólók egyöntetűen kiemelték az erdőírtás-mentes ellátási lánc jelentőségét.

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elleni fellépést valamennyi hozzászóló kulcsfontosságú kezdeményezésnek tartotta, hiszen az növeli a piacok átláthatóságát, valamint megerősíti az elsődleges termelők és gazdák pozícióját az ellátási láncban.

A sertéságazatban tapasztalt krízishelyzet miatt ismét számos tagállam – köztük Magyarország is – kérte a Bizottságot rendkívüli piaci intézkedések bevezetésére, azonban a Bizottság ezt továbbra sem tartotta indokoltnak.

A KAP stratégiai tervek benyújtása kapcsán Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelten fontosnak tartotta, hogy a végrehajtási szabályok ne terjeszkedjenek túl az alap jogi aktusban foglaltakon. Az terv év végi határidőig történő benyújtáshoz elengedhetetlennek nevezte a kapcsolódó másodlagos jogi aktusok időben történő elfogadását és hatályba lépését.

Magyarország beszámolt a BIOEAST kezdeményezés öt éves évfordulója alkalmából aláírt közös nyilatkozatról.