21 Jun

Az Energia Tanács június 19-i ülésén a miniszterek megállapodást értek el a nagykereskedelmi energiapiacon folytatott piaci manipulációval szembeni védelem megerősítését célzó javaslatról. Ugyanakkor a miniszterek nem tudtak konszenzusra jutni az új villamosenergia-piaci reform javaslatról.

Magyarország nem tudta támogatni az irányelvet, mivel nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy szükség esetén költség alatti energiaár szabályozással védjék meg a fogyasztókat a magas villamosenergia-áringadozástól amely lehetővé teszi az energiaár megfizethető szinten tartását, a rezsicsökkentés fenntartását a háztartások és a kisvállalkozások számára nemzeti szintű energiaválság esetén.


A Tanács megvitatta a fehéroroszországi atomerőmű második blokkjának beindításával, valamint a Törökország déli partvidékén található Akkuyu atomerőmű építésével és üzemeltetésével kapcsolatos kérdéseket is. Ezt követően a Bizottság beszámolt a külső energia területén a közelmúltban történt fejleményekről és a 2023/2024-es fűtési szezonra vonatkozó téli felkészülésről.

Magyarország képviseletében Szijjártó Péter miniszter úr emlékeztetett, hogy a felülvizsgálat alapvető célja a fogyasztók védelme, ennek keretében minden egyes európai fogyasztó érdekét szem előtt kell tartani. Ezért a tagállamok hatáskörében kell tartani azt a jogot, hogy szükség esetén kihirdessék az energetikai válsághelyzetet, hiszen ahogyan azt a tavalyi év is mutatta, válsághelyzetben a tagállamok sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudnak fellépni. A miniszter továbbá egyetértett Litvánia és Ciprus azon kérésével is, hogy a fehéroroszországi és az akkuyui atomerőművek építése és üzemeltetése átláthatóbb legyen. Végül kiemelte az úgynevezett Szolidaritási Gyűrű projekt fontosságát abban, hogy az Azerbajdzsánból érkező gáz Közép-Európába juthasson, és sürgette a Bizottságot, hogy segítsen a projekt megvalósításában.