14 Dec

Az agrárminiszterek december 11-12-i, brüsszeli találkozójuk alkalmával többek között a mezőgazdasági piacok helyzetéről, illetve a KAP Stratégiai Tervek aktuális helyzetéről és kihívásairól folytattak eszmecserét.

Az agrárpiaci helyzet kapcsán az uniós agrárminiszterek továbbra is a magas energia és input költségek, valamint az egyéb piaci bizonytalanságok okozta kihívásokat emelték ki. Nagy István miniszter számos tagállammal összhangban támogatta a mezőgazdasági tartalék felhasználását annak érdekében, hogy a mezőgazdasági vállalkozások csökkenteni tudják a példátlan mértékű energiaköltség növekedés hatásait.


A KAP Stratégiai Tervek aktuális helyzete kapcsán a Bizottság arról tájékoztatott, hogy tagállam kivételével az összes terv elfogadásra került. Az elfogadott tervek tartalmi elemei kapcsán kiemelte a közvetlen támogatások célzottabb és igazságosabb elosztását, a fiatal gazdálkodók és ezáltal a generációs megújulás támogatását, illetve az ambiciózus környezeti hozzájárulást. Nagy István miniszer köszönetet mondott a magyar stratégiai terv egy hónappal ezelőtti elfogadásáért, ugyanakkor a jövőbeli módosítások során a rugalmas megközelítés fontosságát emelte ki.

Az uniós állatjóléti jogszabályok értékelése kapcsán az összes tagállam felszólalt, ismertetve főbb prioritásait és elképzeléseit a Bizottság 2023-ra tervezett javaslatcsomagjával kapcsolatban. Magyar részről hangsúlyoztuk a termelői versenyképesség megőrzésének fontosságát, valamint, hogy az új előírásokat tudományos alapokra kell helyezni, és a társadalmi-gazdasági hatások figyelembevétele mellett megfontoltan, lépcsőzetes és harmonizált megközelítéssel kell bevezetni.

Emellett megvitatásra kerültek a földrajzi árujelzőkkel, a növényvédőszerek fenntartható használatával és a csomagolás elülső oldalán feltüntetett harmonizált jelölés és annak a fenntartható élelmiszer-címkézésre gyakorolt hatása című konferencián elhangzottakkal kapcsolatos kérdések.