13 May

Az Általános Ügyek Tanácsának 2021. május 11-i ülésén Magyarországot Varga Judit miniszter asszony és Ökrös Oszkár államtitkár úr képviselte. A Tanácsot Ana Paula Zacarias, EU ügyekért felelős portugál államtitkár elnökölte, a Bizottságot pedig Maroš Šefčovič alelnök képviselte.

Covid-19 – Uniós koordináció

Az Általános Ügyek Tanácsa 2021. május 11-i ülésén áttekintette a Covid-19-cel kapcsolatos aktuális járványhelyzetet, kitérve az oltások kérdésére, a digitális zöld igazolványok kapcsán folyamatban lévő munkára, valamint a járványügyi helyzetre és az utazási korlátozásokra.

Az Európai Tanács 2021. május 24–25-i rendkívüli ülése

A május 24-25-i rendkívüli Európai Tanács előkészítése keretében az Általános Ügyek Tanácsa eszmecserét folytatott az annotált napirendtervezet, illetve az iránymutatások tervezete alapján a klímaváltozásról, Oroszországról, valamint az EU és az Egyesült Királyság közötti Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás (TCA) végrehajtásáról.

Az Európa jövőjéről szóló Konferencia

 

Az Elnökség tájékoztatta a minisztereket az Európa jövőjéről szóló konferencia helyzetképéről, kitérve a Konferencia vezető testületének 2021 május 9-i ülésére, illetve a Konferencia ezen a napon megtartott nyitóeseményére (https://www.europarl.europa.eu/resources/library/media/20210507RES03761/20210507RES03761.pdf).

A Konferencia vezető testülete (executive board), a május 9-i ülésén jóváhagyta a Konferencia plenárisának összetételére és munkamódszerére vonatkozó eljárási szabályokat, melyek a konferencia tekintetében, a korábban már elfogadott, a polgárok részvételére és a testület munkamódszerére vonatkozó eljárási szabályokat egészítik ki, ezzel véglegezve az eljárási szabályzatot.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia célja, hogy bevonja a polgárokat egy széleskörű vitába Európa jövőjéről.

Az Elnökség emlékeztetett továbbá arra, hogy a konferencia vezető testülete 2021. április 19-én megnyitotta a többnyelvű digitális platformot a polgárok számára, felkérve az összes uniós polgárt, hogy vegyenek részt saját jövőjük és egész Európa jövőjének alakításában. (https://futureu.europa.eu/?locale=hu)

 

A Konferencia a tervek szerint 2022 tavaszáig elfogadja következtetéseit és iránymutatással szolgál Európa jövőjét illetően.

 

Bővítés, valamint a stabilizációs és társulási folyamat

A miniszterek áttekintették a bővítési és stabilizációs és társulási folyamat aktuális kérdéseit. Az Elnökség megerősítette a következő időszakkal kapcsolatos prioritásait, nevezetesen az előcsatlakozási támogatási eszköz (IPA III) rendeletéről folytatott tárgyalások lezárását, kormányközi konferencia szervezését Montenegróval és Szerbiával a felülvizsgált bővítési módszertan alapján, valamint az első kormányközi konferencia megtartását Észak-Macedóniával és Albániával

EU-Svájc kapcsolatok

A Bizottság helyzetértékelést adott az EU-Svájci kapcsolatokról és tájékoztatta az Európa-ügyi minisztereket az EU és Svájc közötti Intézményi Keretmegállapodás tárgyalásának fejleményeiről, ezt követően pedig áttekintették a kétoldalú kapcsolatok helyzetét.