25 May

Az Általános Ügyek Tanácsa 2022. május 23-i ülésén Magyarországot Varga Judit miniszter képviselte. A Tanácsot Clément Beaune, francia EU ügyekért felelős államtitkár távollétében Mikuláš Bek, EU ügyekért felelős cseh miniszter elnökölte, a Bizottságot pedig Dubravka Šuica, Vera Jourová és Maroš Šefčovič alelnökök, valamint Didier Reynders biztos képviselték.

 

Fotó: Facebook/Varga Judit

Az Európai Tanács 2022. május 30-31-i rendkívüli ülésének előkészítése

A május 30-31-i rendkívüli Európai Tanács előkészítése keretében az Általános Ügyek Tanácsa eszmecserét folytatott a következtetések tervezete alapján Ukrajnáról, a védelemről, az energetikai kérdésekről, valamint az élelmezésbiztonságról.

Az Európai Tanács 2022. június 23-24-i ülésének előkészítése

A június 23-24-i Európai Tanács előkészítése keretében az Általános Ügyek Tanácsa eszmecserét folytatott az annotált napirendtervezet alapján Ukrajnáról, a gazdasági kérdésekről, az Európa jövőjéről szóló Konferenciáról, valamint az Európai Unió kapcsolatairól európai partnereivel.

Európa jövőjéről szóló Konferencia

2022. május 9-én a három társelnök átvette a konferencia végeredményét tartalmazó jelentést. A jelentés 49 javaslatot és ezeken belül 326 intézkedést tartalmaz. A május 23-i Általános Ügyek Tanácsa margóján megtartott informális munkaebéd során a miniszterek megvitatták a konferencia következtetéseit és a javaslatok nyomon követésének módszertanát. A Tanács 2022. június 21-én tartandó Általános Ügyek Tanácsán visszatérhet a javaslatokról való eszmecserére a Tanács Főtitkársága által elkészítendő, a javaslatok végrehajtásának lehetséges módjait elemző dokumentum alapján (https://futureu.europa.eu/pages/reporting?locale=hu).

Magyarország meghallgatása az EUSZ 7. cikk szerinti eljárás keretében

A Tanács meghallgatást tartott a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban (az EUSZ 7. cikkének (1) bekezdése szerinti eljárás), a Tanács által 2019-ben jóváhagyott standard szabályok alapján.